Populärteknik
Rymdbolaget fick nobben av Saudi

Rymdbolaget har försökt att sälja system för havsövervakning och för satellitkommunikation till Saudiarabien men fått nobben.
– Det har inte blivit någonting av det hela, uppger Anna Rathsman, informations-direktör på statliga Svenska Rymdaktiebolaget, SSC (Swedish Space Corporation).
Två säljare från bolaget, en från satellitdivisionen och en från enheten för flygburna system, har i flera omgångar deltagit i förmöten och delegationsmöten både i Sverige och i Saudiarabien, inom ramen för det omdiskuterade svenska samarbetsavtalet med Saudiarabien från 2005.
Det visar delegationslistor på hemliga dokument som Ny Teknik begärt ut. Dokumenten är ännu hemligstämplade i stora delar.
– De har varit med på inbjudan av försvarsdepartementet och utrikesdepartementet eftersom Saudiarabien efterfrågade olika tjänster, säger Anna Rathsman.
Redan i oktober 2011 avslöjade Expressen att en saudisk delegation var på besök hos Rymdbolaget i Solna för att se på havsövervakningssystemet MSS 6000.
MSS 6000 är inte direkt klassificerat som krigsmateriel, utan placeras i kategorin dubbla användningsområden eftersom det kan användas både militärt och civilt.
Trots att avtalet mellan Saudiarabien och Sverige omfattar försvarsmateriel och försvarssamarbete, hävdar Anna Rathsman att Rymdbolagets erbjudande gällt civila uppgifter.
– Det har funnits en civil del i det här som har med rymd att göra. MSS 6000 är främst till för att bevaka oljespill, uppger hon.
Övervakningssystemet är monterat på flygplan och kan inkludera flera olika typer av sensorer och kameror, exempelvis IR-sensorer, videokameror och laser. Samtidigt förnekar Anna Rathsman inte att systemet också kan användas för annan övervakning till sjöss.
Rymdbolagets erbjudande på satellitsidan har bland annat gällt försäljning av förmåga att ta emot och länka satellitdata via mottagare på markstationer.
– Ja, men det har också funnits en diskusson på väldigt hög nivå, kring vilka områden vi skulle kunna samarbeta kring, säger Anna Rathsman.
Varför affärerna inte blivit av vet hon inte, säger hon.
Enligt Ny Tekniks källor ska den saudiske generalen Nasser Alshaye dock inte ha varit särskilt intresserad.
Samarbetsavtalet med Saudiarabien löper fram till 2015. Försvarsdepartementet sköt för en dryg månad sedan upp ett samarbetsmöte i april med den saudiska delegationen till den 24–28 september i år.
Nu har också det sammanträdet skjutits upp.
– Vi har meddelat dem att vi på grund av hög arbetsbelastning inte kan genomföra det nu utan återkommer senare, säger Ulf Spengler, sekreterare i den svenska delegationen och rådgivare på Försvarets materielverk.