Populärteknik
Rosen som lagrar energi
Rosor är röda, violer är blå, snart kan de lagra el båda två. Forskare vid Linköpings universitet har gjort en levande växt till energilager.
Eleni Stavrinidou, första forskningsingenjör vid Laboratoriet för organisk elektronik, Linköpings universitet, berättar att det inte är helt klart hur det kommer sig att den elektroniska rosen som hon och hennes kolleger tagit fram kan leva.
– Materialet vi använder påverkar inte blomman. Om vi har en ros i materialet, och en ros i vanligt vatten, så överlever båda lika länge, säger hon.
Materialet som rosen står i är en ledande polymer, löst i vatten. När rosen suger upp vattnet följer den speciellt framtagna polymeren med och bildar en gel utmed kanalerna inne växten, där vatten och näring i vanliga fall sugs upp. På så sätt får blomman sitt eget nät för att leda ström.
– Det startar en kemisk reaktion inne i plantan, utan att vi behöver göra någonting. Plantan bygger upp sina egna strömförande trådar, säger Eleni Stavrinidou.
Forskarna har uppmätt polymerens en ledningsförmåga till 0,13 Siemens per centimeter.
Sedan tidigare har forskargruppen vid Linköpings universitet lyckats använda rosor för att bygga elektriska kretsar i organiskt material. I sin nya studie, som presenteras i Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, PNAS, har plantan ett nytt användningsområde.
– Vi har använt trådarna till att bygga en superkapacitans, precis som ett batteri kan den lagra energi. Vi har visat att det går att göra i en växt, säger Eleni Stavrinidou.
Rosens energilager har än så länge för lite kapacitet för att driva några större apparater, men enligt Eleni Stavrinidou, skulle den kunna räcka till för att hålla en del labbutrustning, som exempelvis en jonpump igång.
Vad är då poängen med att göra om en växt till ett energilager?
– Vår vision är att också kunna utvinna energi ur växter och sedan lagra den, i ett autonomt system.