Populärteknik

Robotrestaurangen som bara serverar hälsosam mat

Foto: Spyce
Foto: Spyce
Foto: Spyce
Foto: Spyce
Foto: Spyce
Foto: Spyce

På nyöppnade restaurangen Spyce i Boston tillreder robotar maten, och den ska enligt besökarna vara riktigt välsmakande.

Publicerad

Idén till den ovanliga restaurangen kommer från fyra MIT-studenter som helt enkelt ville göra hälsosamma måltider billigare. De tog kontakt med kocken Daniel Boulud vars självbetitlade New York-restaurang Daniel belönats med två Michelintjärnor. Han hjälpte kvartetten med råvaror och recept.
Menyn består av sju olika så kallade ”bowls” – som beställs via pekskärmar. När beställningen är gjord ramlar alla ingredienser ned i en trumliknande robot som tillreder maten. Genom magnetisk induktion värms maten till rätt temperatur och när serveringen är klar diskar maskinen sig själv innan den börjar tillaga nästa rätt.

Det ska dock sägas att robotarna ännu inte är så avancerade att de kan förbereda råvarorna eller lägga upp maten på ett aptitligt vis. Varje dag laddas robotarna med färdigpreparerade ingredienser och i restaurangen jobbar två garneringsansvariga som lägger upp maten.

Maten har fått höga betyg på restaurangens Yelp-sida, och restaurangen får lika mycket beröm för maten som för teknikflärden det innebär att se maskinerna i arbete.  Spyce medgrundare Brady Knight säger i en kommentar att ”Vi skapade ett öppet kök för att det är så coolt att se maskinerna arbeta"

Här kan du se Spyce matrobotar i arbete.