Populärteknik

Robothunden Spots nya uppdrag: Mäta strålning i Tjernobyl

Spot i kärnkraftverket Tjernobyl. Foto: Skärmdump youtube/ Chornobyl NPP
Spot i kärnkraftverket Tjernobyl. Foto: Skärmdump youtube/ Chornobyl NPP

Från Boston Dynamics slagpåse till robothund som mäter strålning i farliga områden. Här är Spots nya uppdrag.

Publicerad

2018 skrev Ny Teknik om Boston Dynamics som en hemlig ”wow-fabrik”. De visade upp robotar som dansar, gör volter och showar. Men varför man utvecklade robotarna var lite oklart.

I dag vet vi mer. Och i alla fall robothunden Spot har börjat få sina första uppdrag.

Robothunden vem? Spot kanske du känner igen. Den fyrbenta roboten – efterträdaren till Bigdog. Genom åren har häpnat världen både en och två gånger.

Den har gjort allt från att lära sig parera slag, till att bilda en robotarmé som samarbetar. I somras agerade den dessutom hejarklack – då supportrar av kött och blod på grund av coronapandemin inte var välkomna på areorna.

Den har också testats som ”patrullerande” hund i Singapore, för att se så att invånarna håller avstånd.

Spot tassar även runt i Sverige. I september började den sin tjänstgöring för LKAB. Den har påbörjat sin underjordsträning – och ska på sikt undersöka det skadedrabbade området i Kirunagruvan.

Vad har den gjort nu då? Den har gett sig ut i en tuffare terräng. Spot har, utrustad med strålningssensorer, nyligen undersökt den övergivna platsen nära nollpunkten av den fasansfulla olyckan vid kärnkraftverket Tjernobyl, under ledning av forskare vid Bristol University, skriver Ukriform.

Målet för undersökningen var den omtalade Röda skogen, en av de mest radioaktiva platserna på planeten. Tillsammans med en drönare vandrade Spot runt för att mäta strålningsnivåer och identifiera farliga områden. Totalt undersökte de en yta om 10 kvadratkilometer som omger Tjernobylkraftverket.

Så efter alla showiga stunts från Spot, ser vi nu hur robothunden kan göra nytta på riktigt.