Populärteknik

Removedebris harpun ska börja rensa rymden på skräp

Foto: RemoveDebris / Youtube
Foto: RemoveDebris / Youtube

Omloppsbanan fylls med rymdskrot. Nu ska Removedebris med sin harpun göra rent.

Publicerad

Problemet med rymdskrot är stort. Enligt US Space Surveillance Network finns det över 7600 ton rymdskrot i Jordens omloppsbana. Vissa av de här föremålen når en topphastighet om 48000 kilometer i timmen.

Och det kommer bara att bli mer. De kommande åren förväntas tusentals nya satelliter att sändas upp i omloppsbanan - för att möta det ökande behovet av telekom- och internettjänster.

Just därför är det dags att börja städa i rymden, och ett nytt initiativ har tagits. Förra sommaren presenterades en skräpjägarsatellit av ISS. Projektet går under namnet Removedebris, och är utvecklad av Surrey Satellite Technology Ltd och Surrey Space Center. Syftet med satelliten är att testa om farkoster som är utrustade med nät, harpun och segel, kan vara effektiv i att bekämpa rymdskrot. Ny Teknik har skrivit om tidigare tester här.

De senaste månaderna har en rad lyckade tester genomförts och så sent som för en vecka sedan testades harpunen för första gången, skriver University of Surrey. I videon nedan kan du se hur det gick till.

Testet gick ut på att harpunen, som är utvecklad av Airbus Defense och Space, träffade ett mål på 1,5 meters avstånd. Harpunen nådde en hastighet om 72 kilometer i timmen.

Chris Skidmore, universitets och forskningsminister i Storbritannien, lovordar satsningen.

– Rymdskrot kan leda till stora konsekvenser för våra kommunikationssystem och de kraschar in i satelliterna. Det här inspirerande projektet visar att brittiska experter kommer med lösningar på detta potentiella problem med en harpun, ett verktyg som människor har använt genom historien, säger han.

Nu förbereder sig forskargruppen inför det sista testet. Där satelliten efter harpuneringen kommer att veckla ut ett segel som kommer att bogsera skrotet mot jordens atmosfär vilket gör att det kommer att förstöras. Gruppens mål är att det kommer att se ut ungefär som i videoklippet nedan.