Tekniknyheter

Rekordstarkt Volvo drar i bromsen

Front på lastbil från Volvo
Front på lastbil från Volvo

Lastbilsjätten Volvo gör återigen ett rekordresultat. Men nu rasar orderingången på nya lastbilar.

Publicerad

Fordonstillverkaren AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 14,5 miljarder kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 11,6 miljarder kronor samma period året före.

Omsättningen steg till rekordhöga 120,7 miljarder kronor, jämfört med 103,6 miljarder kronor ett år tidigare.

Ett rekordkvartal

– Det är ett rekordkvartal. Vi har den högsta omsättningen någonsin. Även när det gäller resultatet är det rekord och vi har en marginal på 12,5 procent. Ett väldigt starkt och solitt kvartal, sammanfattar vd:n Martin Lundstedt för TT.

Även från analytikerhåll är det tummen upp:

– Överlag är det en väldigt stark rapport, det är bättre än väntat på alla områden. Försäljningen var starkare än väntat, rörelseresultatet var bättre, och lönsamheten var högre i framför allt lastbilsdivisionen, säger Hampus Engellau, analytiker vid Handelsbanken.

Det ser dock sämre ut framöver. Orderingången gällande lastbilar minskade rejält, till 47 821 lastbilar från tidigare 60 656.

Gällande lastbilsektionen minskade den totala orderingången i Europa med 21 procent. I Nordamerika låg minskningen på 53 procent medan Asien sjunker med 19 procent. Detta framförallt utifrån minskad efterfrågan i Mellanöstern. Företaget noterar samtidigt en ökad orderingång i Sydamerika (49 procent).

Orderingången för anläggningsmaskiner steg samtidigt till 24 085 jämfört med 22 787. Volvo meddelar därför att man nu kommer att anpassa produktionen.

– Efter ett antal goda år förväntar vi oss en viss korrigering. Det kommer att ske en viss avmattning för resten av året men ingen större dramatik, säger Martin Lundstedt.

Svag orderingång

– Ska man peka på något som är negativt är det orderingången som var lite svagare än väntat. Sedan höjer man också utsikterna för Europas lastbilsmarknad och för den nordamerikanska, vilket är positivt. Där kan man säga att det låg lite i korten för Europa, men det var lite av en överraskning när det gäller Nordamerika, säger Hampus Engellau.