Digitalisering

Regeringen hotar mobiloperatörerna

Energiminister Anna Karin Hatt får kritik för att inte vilja ta en dialog om de nya energireglerna. Foto: Scanpix
Energiminister Anna Karin Hatt får kritik för att inte vilja ta en dialog om de nya energireglerna. Foto: Scanpix

Regeringen hotar med skärpt lagstiftning om inte mobiloperatörernas nät förbättras och deras täckningskartor stämmer bättre med verkligheten. IT- och energiminister Anna-Karin Hatt framförde hoten när hon inledde Post- och telestyrelsens (PTS) marknadsdag i Stockholm.

Publicerad

Ministern framhöll att varken hon personligen eller operatörerna tycker att lagstiftning är den bästa vägen, men att trycket från operatörernas kunder och den politiska oppositionen drar åt ett annat håll.

– Sanningen är att om ni inte blir avsevärt bättre på att leva upp till era kunders förväntningar, om inte vi i närtid kan se att de här problemen får en lösning, så är det långt ifrån säkert att vi kan undvika det.

– Det är faktiskt inte så konstigt att era kunder har höga förväntningar på era tjänster. Och det är inte så konstigt att de _ med rätta _ klagar när de inte får det som de upplever att ni har lovat dem. Det jäser i mobil-Sverige. Och det måste ni, och vi alla, ta på största allvar, sade Anna-Karin Hatt.

– Låt mig vara riktigt uppriktig mot er; det är inte ok att svenska mobilkonsumenter inte får det de har rätt att förvänta sig. Det måste bli ändring på det. Det måste bli slut på orealistiska löften. Det måste bli slut på täckningskartor som inte har någon koppling till det människor upplever i verkligheten.

– Och det måste till större investeringar i era nät så att de täcker och räcker när allt fler nu vill använda era tjänster allt mer.

Operatören Tre anser inte att det behövs mer lagstiftning kring täckning.

– Vi välkomnar alla initiativ att ha mer rättvisande kartor. Ministern har helt rätt i att det finns en problematik kring täckningskartorna, men det finns redan lagar som reglerar det här, till exempel marknadsföringslagen, säger Erik Hörnfeldt, presskontakt på Tre.

– Kartan visar en teoretisk bild av täckningen, men vi kan inte garantera den. Däremot har vi generösa returregler om det visar sig att det inte fungerar.

Enligt Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia, har både PTS och ministern tidigare sagt att operatörerna har överträffat de krav som finns vad gäller frekvenser.

– Vår bild är att vi har överträffat kraven. Kommer det nya frekvenser och tillstånd får operatörerna ta ställning till vilka frekvenser vi är intresserade av.

Telia diskuterar hur kartan ska kunna förtydligas och förfinas.

– Vi vill ge en så ärlig bild som möjligt.

Förväntningarna och kraven från kunderna är "väldigt högt ställda" i dag, men enligt Hans G Larsson kostar det att åstadkomma bra mobiltäckning.

– Framför allt handlar det om kostnader. Alla operatörer bygger ju på ett sätt så att vi får tillbaka våra investeringar.

Anna-Karin Hatt fick i går hård kritik i en interpellationsdebatt i riksdagen där flera riksdagsledamöter, främst från Socialdemokraterna, anklagade henne för passivitet. De lyfte fram problem som upplevs på många håll i landet där privatpersoner och företag som är helt hänvisade till mobiltelefoni saknar eller har bristfällig täckning.

Från socialdemokratiskt håll framfördes löften om skärpt lagstiftning efter en eventuell valseger. Ett knappt dygn senare kom alltså hoten från den ansvariga ministern.