Innovation

Regelskärpning kan följa Macchiarini-skandalen

Paolo Macchiarini, foto från 2010. Foto: TT / Lorenzo Galassi
Paolo Macchiarini, foto från 2010. Foto: TT / Lorenzo Galassi

Skandalerna kring kirurgen Paolo Macchiarini kan leda till hårdare reglering av medicinsk forskning. Det vore ett hinder, varnar professor Sten Rubertsson.

Publicerad

– Om reglerna stramas upp ytterligare kommer vi inte att kunna bidra med kunskap till resten av världen. Det tror jag drabbar våra medmänniskor och våra patienter hårt, säger Sten Rubertsson, professor och överläkare vid institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet.

Det är Macchiarini-affären han talar om. Eller snarare det efterspel som den har fått i form av granskningar och utredningar. Sten Rubertsson befarar att hårdare regler ska följa på skandalen, något som kan sätta käppar i hjulen för svenska forskare.

I dag, onsdagen den 31 augusti presenteras resultatet av den stora externa utredning som gjorts kring Paolo Macchiarinis verksamhet som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS). Utredningen är en av ett tiotal som just nu pågår, såväl på sjukhuset och Karolinska institutet (KI) som inom rättsväsendet.

– Jag tror att man kan förvänta sig ett erkännande av att det här inte har fungerat bra, säger Bengt Gerdin, läkare och professor emeritus vid Uppsala universitet, som förra året genomförde en granskning av Macchiarinis forskning.

Han tror också att utredningen kan innehålla förslag på ett stärkt etiskt regelverk kring nya praktiker på KS.

– Man måste stärka den kliniska, etiska kontrollen. Det måste till någon form av struktur som innebär att nya åtgärder passerar ett filter.

Den 2 juni i år tillsatte regeringen en kommitté med uppdrag att se över regelverken för forskningsetik och, vilket har direkt bäring på Macchiarinis verksamhet på KI och KS, ”gränsområdet mellan klinisk forskning och hälso- och sjukvård”.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, har tidigare sagt till TT att hon tänker se till att det ”inte ska finnas en gråzon mellan sjukvård och forskning”.

– Man har öppnat för att vi ska kunna bedriva forskning på medvetslösa patienter, precis som man gör i resten av Europa. Jag är rädd för att man nu inte vågar genomföra det och då har vi problem, säger Sten Rubertsson.

Han vill inte att problemen på KS och KI leder till att det införs onödigt stränga regler kring medicinsk forskning.

– Man måste göra en lokal undersökning och fråga sig vad som har gått fel. Inte ha bråttom och applicera hårdare regler på alla i hela Sverige bara för att det har skitit sig ”big time” på KS och KI några gånger.

Gilla Ny Teknik på Facebook