Digitalisering

Putin kan runda globalt system med kryptovaluta

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alexlukin, Allstar Picture Library / Alamy
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alexlukin, Allstar Picture Library / Alamy

Förbudshot i Sydkorea, skärpta varningar från myndigheter och en tung sågning från ”superinvesteraren” Warren Buffett. Slagen mot kryptovalutor har duggat tätt den senaste tiden. Men från ryska statsledningen kommer rakt motsatta signaler.

Publicerad

– Det har varit en diskussion länge och man hoppas få en egen kryptovaluta och komma undan sanktionerna, säger Oscar Jonsson, doktorand vid King's College i London, anställd av Försvarshögskolan och expert på rysk ekonomisk krigföring.

När den ryske presidenten Vladimir Putin för någon vecka sedan sägs ha beordrat att sätta igång arbetet med att skapa en rysk kryptovaluta blev det tydligt att dessa valutor kan vara på väg in i internationell politik.

I efterdyningarna av Rysslands illegala annektering av Krim och den efterföljande krigföringen i Ukraina, fanns uppgifter om att Ryssland som en del av sanktionerna mot landet skulle stängas av från det internationella betalsystemet Swift.

– Den ryske premiärministern Medvedev sade då att det skulle vara ”inga gränser” i Rysslands svar mot en blockering till Swift. Direktören för VTB, Rysslands näst största bank, sade att det motsvarade gränsen till krig, säger Jonsson.

Ett förbud att använda Swift skulle lamslå den ryska ekonomin. Förutom att landets alla internationella transaktioner går via systemet så uppges även mellan 85 och 90 procent av de ryska interna banköverföringarna göra det.

Till skillnad mot bitcoin och många andra kryptovalutor skulle en rysk kryptorubel sannolikt vara centraliserad, enligt Jonsson.

Den ryska regimen skulle då få kontroll på betalningsflödena i landet samtidigt som man, i händelse av framtida sanktioner mot de internationella betalningssystemen, skulle kunna säkerställa betalningar inom landet. Och kanske även med intressenter i länder som Kina, Indien och Brasilien.

Efter terrorattentaten den 11 september 2001 införde USA:s finansdepartement hårda restriktioner kring penningtvätt och terrorfinansiering. Det gör att USA i praktiken kan stänga av en bank från det internationella systemet om den inte följer vissa regler.

– Att bryta dollarns ledande ställning har länge varit en drivkraft för USA-fientliga stater och det är ett mål för Ryssland och Kina. Kryptovalutor kan snabba på processen, säger Jonsson.

Senaste tiden har kryptovalutor varit i blåsväder. Förra veckan bekräftade Sydkoreas finansinspektion att landets regering överväger att stänga ned alla börser som handlar med kryptovalutor. Sedan årsskiftet har USA:s myndighet för värdepapperstillsyn, SEC, fortsatt att varna för kryptovalutor och att de saknar en traditionell valutas grundläggande egenskaper.

Dessutom gick den amerikanske superinvesteraren Warren Buffett nyligen ut med påståendet att ”kryptovalutor kommer att sluta illa”.

Osäkerheten kring kryptovalutorna steg ytterligare när en företrädare för den tyska centralbanken i veckan sade till Reuters att alla försök att reglera valutorna måste ske på global nivå.

Men ur ett säkerhetsperspektiv lyfts också fördelar fram.

– De positiva effekterna finns för invånare i fallerande eller mindre utvecklade stater där det är svårt att öppna ett bankkonto eller registrera ett företag. Men har du internetuppkoppling kan du utföra en tjänst och använda en kryptovaluta som inte behöver registreras hos en kleptokratisk regim, säger Oscar Jonsson.