Startup

Pris till Mantex träfuktmätare

Mantex vd Erik Odén tar emot priset. (Foto Michael Folmer)
Mantex vd Erik Odén tar emot priset. (Foto Michael Folmer)

Mantex gjorde företag av sin metod att mäta vatteninnehållet i trä med röntgenstrålning. På mässan Innovation and Technology fick de på onsdagen pris för tekniken: 150 000 kronor, äran, och ett bra läge att locka riskkapital.

Publicerad

Träindustrin brottas ständigt med sitt material: organiskt, oregelbundet och oförutsägbart trä. Det hänger ofta på att känna till vatteninnehållet i timmer, flis eller spån.

Mantex har utvecklad en metod, och en apparatur, för att minska mängden gissningslek och i stället snabbt kunna få kalibrerade mätvärden.

Ett materialprov bestrålas med två olika starka röntgenkällor. Den mängd som strålar ut från provet jämförs med Mantex referensdatabas, och fuktmängden kan beräknas. Processen kalibreras mot en platta aluminium, mellan varje prov.

Mantex grundades av radiologiforskaren Ragnar Kullenberg.

Priset delades ut av Sting, Stockholm Innovation and Growth, på mässan där Mantex visade upp sig med 25 andra företag i riskkapitalstadiet av sin utveckling.

I dag torsdag fick Mantex ytterligare kapitaltillskott när Vinnova gav företaget 3 miljoner kronor ur sitt Forska och väx-program.