Miljö

Plastleksaker läcker irriterande ämnen

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

När Kemikalieinspektionen testade 21 mjuka plastleksaker, så kallade squishies, visade det sig att samtliga läckte irriterande ämnen.

Publicerad

Nu vill myndigheten få bort dessa leksaker från marknaden.

Skumplastfigurerna är söta, färggranna och gjorda för att klämmas på – som en barnversion av stressbollen. De är också populära att samla på. Men figurerna läcker kemiska ämnen som kan irritera ögon och luftvägar. Risken för irritation finns när figurerna är nya och barnet håller dem i närheten av ansiktet.

Bekräftar att det finns risker

Kemikalieinspektionen varnade redan i somras för att squishies inte är så harmlösa som de ser ut. Varningen var baserad på den danska Miljöstyrelsens tester. Nu har den svenska myndigheten gjort egna undersökningar som bekräftar att figurerna inte är riskfria. Kemikalieinspektionen uppmanar därför tillverkare och importörer att sluta sälja dessa testade modeller.

– Vi får se hur företagen agerar. De flesta har svarat att de redan har slutat sälja de aktuella leksakerna. Om de övriga inte frivilligt upphör med försäljningen kan vi besluta att förbjuda den. Men producenterna kan ju också välja att tillverka produkten på ett annat sätt, säger inspektör Frida Ramström.

Bör göra sig av med dem

Enligt Kemikalieinspektionen behöver föräldrar inte vara oroliga om deras barn lekt med klämfigurerna. Alla reagerar inte på de läckande ämnena, och eventuell irritation går över om barnet slutar använda leksaken. Det finns inga risker för bestående men.

– Man märker på barnen om de får besvär. Vill man vara på den säkra sidan kan man göra sig av med figurerna, säger Frida Ramström.