Populärteknik

Pixel 4: Snart lanserar Google nya Iphone-dödaren

Är det här baksidan på kommande Pixel 4? Ja, sannolikt – eftersom bilden har publicerats av Google självt på Twitter. Foto: Google
Är det här baksidan på kommande Pixel 4? Ja, sannolikt – eftersom bilden har publicerats av Google självt på Twitter. Foto: Google

Google har inte gett upp drömmen om att lyckas som mobiltillverkare. Här är de hetaste ryktena inför morgondagens lansering av Pixel 4 och Pixel 4 XL.

Publicerad

Teknikjätten Google har släppt hårdvara under varumärket Pixel sedan 2013. Mest uppmärksamhet, hittills i alla fall, har de smarta Pixel-telefonerna fått. Den första kom 2016, designad av Google och tillverkad av HTC.

Pixel-mobilerna har hyllats i recensioner, men aldrig blivit några storsäljare. Trots det verkar Google inte vilja ge upp hoppet om mobilmarknaden. Nu laddar teknikbolaget om. På tur står lanseringen av Pixel 4 och Pixel 4 XL. Och det ser ut som att Google har en del intressanta nyheter att presentera i morgon tisdag 15 oktober.

Kan få ett teleobjektiv på 16 MP

Enligt ihärdiga rykten ska Pixel 4 och 4 XL vara utrustade med två objektiv. Google självt har också publicerat en bild som antyder detta. Det andra objektivet, troligen ett tele på 16 MP, ska bidra med förbättrade mörkerbilder och vassare porträtt- och actionfoton, uppger källor.

Det nya kamerasystemet, och Googles djupa kunskaper om maskininlärning, skulle kunna ge en tydlig fördel gentemot Apple, Samsung och andra tillverkare.

De flesta andra mobiltillverkare har redan gått över kamerasystem med flera bildsensorer. Men Google har länge gått mot strömmen, och konsekvent nöjt sig med en huvudkamera. Nu verkar sökjätten alltså ha tänkt om.

Oavsett hur många objektiv nya Pixel 4 har, kommer Googles fokus sannolikt ligga kvar på att använda mjukvarufinesser och maskininlärningen för att verkligen krama musten ur bilddata som samlas in. Så har det varit med tidigare Pixel-telefoner. Inlärning i neurala nätverk har använts bland annat för att skapa bättre mörkerbilder, bildstabilisering och porträttbilder med artificiell oskärpa (bokeh).

Ny teknik skannar ditt ansikte?

Ansiktsigenkänning och geststyrning ska vara två andra saker som Google tar sig an i år, enligt förhandsuppgifter. Till exempel ska Pixel 4 och 4 XL kunna låsas upp genom att ditt ansikte skannas i tre dimensionen i flera vinklar – en finess som för tankarna till Apples ”face id”. Själva ansiktsavläsningen ska göras med en färsk ir-sensor och teknik för punktbelysning.

En ny miniatyrradar ska dessutom bidra med "nyskapande" geststyrning. Systemet kallas ”Soli”, och ska göra det möjligt att exempelvis kunna avvisa inkommande samtal, stänga av alarm och byta låtar genom att vifta med handen ovanför telefonen. Det är vad förhandsspekulationerna säger i alla fall.

I morgon tisdag 15 oktober vet vi hur det blir. Google-evenemanget, som hålls i New York, börjar vid klockan 16:00.

3 andra saker som Google också kan visa upp:

1. En omarbetat, betydligt snabbare version av Google Assistant.

2. En ny 13-tums bärbar dator som kan få namnet "Pixel Go".

3. "Nest Wifi" - en uppdaterad mesh-router med stöd för bland annat röststyrning via Google Assistant.