Samhälle

Panama-härvan visar koppling till kärnvapen

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Bland advokatbyrån Mossack Fonsecas kunder fanns personer och bolag med kopplingar till Nordkoreas kärnvapenprogram, visar dokument som BBC tagit del av.

Publicerad

Samma år som Nordkorea genomförde sin första kärnvapenprovsprängning, 2006, registrerades ett företag på Brittiska jungfruöarna av personer med kopplingar till den slutna diktaturens kärnvapenprogram.

Trots att bolagets ägare var knutna till regimen och deras adresser var registrerade i Pyongyang dröjde det ända till 2010, då myndigheter på Brittiska jungfruöarna ställde frågor till Mossack Fonseca, innan advokatbyrån klippte banden.

”Vi borde ha identifierat från början att det var ett högriskföretag”, konstaterade advokatbyrån i ett mejl.

Bland Mossack Fonsecas kunder finns även andra som varit belagda med sanktioner från omvärlden. Ett av de bolag som advokatbyrån hjälpte levererade enligt SVT och BBC flygbränsle till den syriska regimen. Samarbetet upphörde inte förrän i augusti 2015, nästan ett år efter det att bolaget belagts med sanktioner. En annan klient var diktatorn Bashar al-Assads kusin, Rami Makhlouf.

”Vi har aldrig medvetet låtit våra företag användas av individer med kopplingar till Nordkorea eller Syrien”, säger Mossack Fonseca till BBC.

Avslöjandena om skattesmitning och penningtvätt har lett till att utredningar startats över hela världen. Även i Mossack Fonsecas hemland, Panama, kommer åklagare att inleda en utredning.

”De fakta som beskrivs i nationella och internationella medier under beteckningen 'Panama Papers' kommer att bli föremål för en brottsutredning”, meddelar åklagarmyndigheten, enligt nyhetsbyrån AFP.

Utredningen kommer att sträva efter att fastställa vilka brott som kan ha ägt rum, vilka som kan ha begått dem, och ska även försöka identifiera finansiella skador.

Gilla Ny Teknik på Facebook