Populärteknik
Påhängsmotor rensar undan rymdskrot

Montera en lös raketmotor på ett utbränt raketsteg som går i okontrollerad omloppsbana, starta motorn och kör ner skrotet i bana så att det förintas i jordatmosfären.
Det är grundtanken bakom projektet ADReS-A för vilket Susanne Peters vid tyska försvarsuniversitetet i München fått ett stipendium för att genomföra.
Problemet med rymdskrot är välbekant, men metoder för att rensa fram för allt fragment i låga omloppsbanor finns mest som idéer. Beräkningar visar att 200 miljoner fragment från vår mänskliga rymdverksamhet finns kvar i rymden. Merparten är mycket små fragment, så som färgflagor och liknande i storleksordningen någon millimeter. Men av de 6300 ton fragment som finns där ute finns mängder i storleksordningen någon centimeter och större.
Och dessa utgör rejäla hot mot såväl nya satelliter som astronauter som nu och framtiden kommer att befinna sig i rymden.
Susanne Peters har tagit fram en metod som går ut på att med hjälp av en satellit som utrustas med några lösa raketmotorer av påhängstyp, samt en griparm, närma sig ett utbränt raketsteg som spåras upp redan från jorden och lägga sig intill detta. Med griparmen plockas en lös raketmotor fram och stoppas in i utrymmet för raketstegets släckta motor.
Detta så kallade "De-orbit Kit" aktiveras sedan från jorden så att skrotdelen med sin hjälpmotor kan styras in i säker bana mot jorden och förintas vid återinträdet i jordatmosfären.
Enligt Susanne Peters skulle man med projektet kunna plocka undan fem skrotdelar per år. Med en samlad satsning från politiker och forskare tror Susanne Peters att upprensningen av rymdskrot kan påbörjas inom femton år.