Samhälle

Övningens dramatiska slut: Exploderande asteroid förstör New York

Foto: David Henderson/Graeme Whipps/REX/TT
Foto: David Henderson/Graeme Whipps/REX/TT

Trots flera års förvarning har mänskligheten misslyckats, och en asteroid förstör USA:s största stad. Så dystert slutade årets stora övning för planetförsvar, meddelar Nasa.

Publicerad

Det är på evenemanget PDC (Planetary Defense Conference) som global expertis vartannat år simulerar att en stor rymdsten som hotar jorden måste bekämpas. Tidigare år har även Rivieran i Frankrike och Dhaka i Bangladesh förintats i liknande scenarier. Tokyo kunde man dock rädda vid 2017 års PDC.

Övningen pågick hela förra veckan på PDC, som detta år hölls utanför Washington i USA. Larmet gick på måndagen: En asteroid med ett omfång på mellan 100 och över 300 meter löper en procents risk att träffa vår planet om åtta år. Risken är alltså liten, men eftersom nyupptäckta rymdföremåls banor är svåranalyserade inleds ändå febrilt arbete.

I övningens fiktiva tideräkning får man år 2021 upp en sond som analyserar hotet. Och snart är det bekräftat att klippan kommer att träffa vår planet, närmare bestämt Denver i USA.

I stil med katastroffilmer som Armageddon skickar världens rymdstormakter sedan år 2024 upp projektiler avsedda att slå bumlingen ur dess bana. Det lyckas, men inte helt. Asteroiden går sönder, och en del fortsätter mot USA, men nu rakt mot New York.

Miljoner människor måste fly från New York

En plan att skicka upp en atombomb för att pulvrisera rymdstenen lyckades när Tokyo var hotat vid PDC för två år sedan. Men denna gång fastnar idén i geopolitiskt käbbel.

Övningen slutar med att det står klart att New York är dödsdömt. Miljoner människor måste fly när staden med några månaders varsel töms. Den 29 april 2027 exploderar himlakroppen ovanför Central Park, med kraften av 1.000 Hiroshimabomber.

Forskarna på konferensen understryker att scenariot är osannolikt. Men påpekar samtidigt att vi behöver öva, det finns många asteroider där ute som människan har dålig koll på.

Nästa simulering för vår beredskap för hot från rymden hålls i Wien om två år. Då blir det sannolikt någon europeisk storstad som utses till försökskanin för rymdens vrede. Men vilken är ännu oklart.