Samhälle

Omdebatterade artillerisystemet Archer färdiglevererat

En svensk Archerpjäs i samband med en försvarsövning 2017. Foto: Jonas Ekströmer/TT
En svensk Archerpjäs i samband med en försvarsövning 2017. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Samtliga 48 pjäser i artillerisystemet Archer har nu levererats till Försvarets materielverk. Exporten av Archer till Ukraina har varit ett svenskt politiskt slagträ ända sedan valrörelsen.

Publicerad

Tidigare i november genomförde Försvarets materielverk (FMV) leveranskontroll av den 48:e Archerpjäsen. Därmed har den sista av de hittills beställda pjäserna rullat ut från BAE Bofors, skriver FMV i ett pressmeddelande.

FMV har även tecknat avtal om beställning av prototypen till en ny version, Archer C. Den ska bland annat få mer avancerat it-system och nytt taktiskt ledningsstödsystem.

Parallellt med köpet levererar FMV även underhåll för systemet till Försvarsmakten.

Blev politiskt slagträ

Archer blev ett slagträ i valrörelsen i form av borgerlig kritik mot att dåvarande S-regeringen ännu inte levererat systemet till Ukraina, trots uttalade önskemål från Kiev.

Men när den nya M-ledda regeringen i mitten av november beslutade om ett nytt militärt stödpaket till Ukraina saknades fortfarande Archer. Förvarsministern sa då att regeringen ska återkomma med fler stödpaket.

Archer är uppgraderad Haubits 77B

Archer är utvecklad av svenska BAE Systems Bofors för Försvarsmakten. Det är en uppgraderad version av artilleripjäsen Haubits 77B, bland annat för att passa internationell ammunition.

Archer är ett självgående system där personalen inte behöver stiga ur förarhytten när den används eftersom den kan fjärrstyras. Personalen är därmed skyddad under tiden man grupperar och skjuter.

Det kan skjuta 8–9 skott i minuten upp till 50 kilometer. Archer bemannas av en vagnchef, förare och upp till två operatörer.