Digitalisering

Nytt Twitterbråk mellan Musk och Agrawal

Twitters vd Paraj Agrawal säger att fem procent av Twitters konton är fejk. Entreprenören och uppköpsspekulanten Elon Musk hävdar att det snarare rör sig om 20 procent.

Publicerad

Elon Musk meddelade i fredags att han pausar sitt planerade uppköp av Twitter.

Orsaken sägs vara oklarheter om andelen spam- och fejkkonton på sociala medierplattformen, och att han inväntar en kartläggning av andelen.

Twitters vd Paraj Agrawal återupprepade på måndagen företagets tidigare uppgift om att de står för mindre än 5 procent av de dagliga Twitteranvändarna.

Musk svarade med bajsemoji

Musk å sin sida sade vid en teknikmässa i Miami på måndagen att han snarare bedömer att den verkliga siffran är 20 procent. Han sade också att det inte var uteslutet med en lägre uppköpssumma för bolaget, än de 54:20 dollar per aktie han erbjudit den 14 april, vilket beräknas till totalt 44 miljarder dollar (cirka 450 miljarder kronor).

Före konferensen hade Musk och Agrawal tjafsat på plattformen om andelen fejkkonton. Agrawal försvarade Twitters åtgärder mot kontona genom att säga att en halv miljon konton dagligen stängs av, vanligtvis innan de publicerat något. Agrawal uppger att bolagets interna siffror inte kan kontrolleras av oberoende aktörer för att skydda användardata.

Musk svarade på det inlägget med en bajsemoji, och ifrågasatte sedan hur annonsörer i så fall kan veta vad de får för sina pengar.

Twitter tillåter inte spam-robotar

Så kallade bots – som automatisk skickar ut meddelanden – är för närvarande tillåtna på Twitter. Däremot tillåter Twitter inte spam-robotar.

Wedbushs analytiker Dan Ives säger att det verkar som att frågan om kontona växer och gör Twitteraffären förvirrande.

Problemet har varit känt länge, menar han, och tycker att det är en dålig ursäkt för Musk att antingen dra sig ur affären, eller ett sätt att försöka få ned priset på aktien.