Tekniknyheter

Nytt stridsflyg – Sverige och Storbritannien tecknar avtal

Försvarsminister Peter Hultqvist och Storbritanniens försvarsminister Penny Mordaunt undertecknade i London den 18 juli ett samförståndsavtal (MoU). Foto: Adriana Haxhimustafa/Regeringskansliet
Försvarsminister Peter Hultqvist och Storbritanniens försvarsminister Penny Mordaunt undertecknade i London den 18 juli ett samförståndsavtal (MoU). Foto: Adriana Haxhimustafa/Regeringskansliet

Sverige och Storbritannien har undertecknat ett avtal om samarbete kring framtida stridsflygsförmåga.

Publicerad

Avtalet undertecknades i går av Sveriges och Storbritanniens försvarsministrar. Det handlar om att undersöka möjligheterna för gemensam utveckling av framtiad stridsflygsförmåga och stridsflygsystem.

"Avtalet löper 10 år. Om och när Sverige bestämmer sig för att fullt ut påbörja ett bilateralt utvecklings- och anskaffningsprojekt så kommer förnyade avtal att behöva tecknas", skriver svenska försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

Försvarskoncernen Saab kommenterar planerna här. Någon beställning relaterat till det nya samförståndsavtalet har Saab ännu inte fått.

"Saab och brittisk industri står redo att bistå de svenska och brittiska regeringarnas önskemål och målsättningar. Saab har ännu inte fått någon order i förhållande till samförståndsavtalet om framtida stridsflygsförmåga", skriver Saab i ett pressmeddelande.

Men ledningen hoppas att avtalet ska stärka den långsiktiga utvecklingen av befintliga plattformar, inklusive Gripen.

Sveriges nuvarande stridsflygsystem, Jas 39 Gripen, kommer att utgöra ryggraden för svensk stridsflygförmåga inom överskådlig framtid, konstaterar det svenska försvarsdepartementet. Men nu handlar det om vad som ska hända efter det svenska Jas-projektet, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT:

– Att utveckla stridsflyg är oerhört långsiktiga processer så vi tycker faktiskt att det är dags att börja med det som blir nästa generation efter Jas Gripen 39 E.