Populärteknik

Nytt försök idag skjuta upp Ares

Moln över Florida även på onsdagen
Moln över Florida även på onsdagen

Nasa gör ett nytt försök idag att få iväg raketen Ares, efterföljaren till rymdfärjorna. Igår var vädergudarna inte på Nasas sida. Följ uppskjutningen på webb-tv.

Publicerad

Chansen till bra väder för en uppskjutning var under tisdagen 40 procent. Väderprognosen från igår lovade bättre väder under onsdagen, men meteorologerna prickade inte helt rätt, och idag är chansen till bra uppskjutningsväder åter igen bara 40 procent.

Ares 1-X står på avskjutningsramp 39B på Kennedy Space Center i Florida. Kommer raketen iväg under de fyra timmar som står till förfogande så blir det en mycket kort resa.

Under de drygt 120 sekunderna som motorn driver når farkosten 40 km höjd. Sedan delar den sig och fastbränsledelen bromsas genom att raketen vänder sig mot färdriktningen, varefter den singlar ner i Atlanten i fallskärm.

Den främre delen, en mock-up av andra steget, kommer att störta i havet och krossas vid nedfallet.

Dagens färd är en av många i en serie som så småningom ska leda fram till en ny generation rymdraketer för färder till rymdstationen ISS, månen och Mars. 2015 ska raketerna vara färdiga för kommersiell tjänstgöring.

Mellan kl 12.00 och 16.00 svensk tid finns möjligheten att få upp Ares. Följ uppskjutningsförsökethär