Startup

Nya Telia-enheten ska investera i startups

Division X-chefen Brendan Ives. Foto: Telia
Division X-chefen Brendan Ives. Foto: Telia

”Division X” - det är namnet på en ny enhet inom Telia som ska fokusera på investeringar inom e-hälsa, analysverktyg och internet of things, iot.

Under 2015 investerade Telia 1,3 miljarder i startup-bolag som bland annat Spotify och Spotify Your Brand. Telekombolaget har tidigare dessutom gått in med pengar i företagen Zound Industries och Yoga.

Nu växlar Telia upp sina investeringar i färska teknikföretag genom att starta en helt ny investeringsenhet, kallad ”Division X”. Fokus kommer att ligga på investeringar i företag som arbetar med att ta fram nya lösningar bland annat inom området internet of things, fritt översatt till sakernas internet på svenska.

– Ett av våra projekt är en helt uppkopplad bil som vi är redo att lansera tillsammans med vår samarbetspartner Springworks, säger Division X-chefen Brendan Ives till Di Digital.

Exakt hur mycket pengar som ”Division X” ska placera i startupföretag är ännu inte bestämt. Brendan Ives antyder dock att nätjätten är beredd att satsa större summor:

– Vi har ingen bestämd budget än, men eftersom vi investerade 1,3 miljarder förra året så finns det kapital.

”Division X” blir inte Telias enda stora startupsatsning. På måndagen stod det klart att man dessutom skapar en helt ny affärsinkubator tillsammans med Ericsson.

I inkubatorn ska det att finnas plats för tre till fem startup-bolag, som kommer att erbjudas stöd från storbolagens experter under period på ett halvår upp till ett år.

Gilla Ny Teknik på Facebook!