Innovation

Nya rymdindustrin: Tanka satelliter

Satelliten GAIA. Foto: ESA / TT
Satelliten GAIA. Foto: ESA / TT

Satelliter som får slut på bränsle kan inte upprätthålla sin exakta bana runt jorden. Det gör dem oanvändbara även om tekniken fortfarande är fullt funktionsduglig. Nu tar en ny rymdindustri fart: Att serva och tanka satelliter.

Publicerad

Under de senaste åren har en rad företag grundats för att just försöka öka livslängden på satelliter i omloppsbana runt vår planet. Det anses billigare att försöka laga dem än att skjuta upp nya.

– Det är som att kasta bort hundratals miljoner dollar, säger Al Tadros, chef för rymdinfrastruktur och civil rymdfart på företaget SSL som tidigare i november möttes med företrädare inom den expansiva branschen.

Enligt Al Tadros kommer hans företag 2021 att skjuta upp en farkost som kan serva två tre dussin satelliter som ligger i spannet 36.000 kilometer från jorden, där de flesta satteliter tillhör telekomindustrin.

Den obemannade farkosten ska kunna docka med en satellit, inspektera den, tanka den och kanske även reparera och byta ut komponenter.

Rymdskrot och "döda" satelliter är ett växande problem. Den amerikanska militären bedömer att 23.000 föremål snurrar runt jorden och av dem är bara 1.900 aktiva satelliter.

3.000 är inaktiva satelliter, 2.000 är delar av gamla raketer och resten härstammar egentligen från två händelser: en medveten robotsprängning av en kinesisk satellit 2007 och en kollision mellan en iridiumsatellit och en rysk satellit i 42.000 kilometer i timmen 2009.