Digitalisering

Nya regler kan hindra försäljning av Tiktok

Nya kinesiska regler kan hindra en försäljning av Tiktok. Foto: Anjum Naveed/AP/TT
Nya kinesiska regler kan hindra en försäljning av Tiktok. Foto: Anjum Naveed/AP/TT

Flera amerikanska bolagsjättar förhandlar om ett köp av Tiktok. Nu kan nya kinesiska regler förhindra försäljningen av den kinesiska videoappen.

Publicerad

Kina reviderade i fredags en lista över kinesiska teknologier som har exportförbud eller restriktioner att distribueras till andra länder och enligt Cui Fan, professor i internationell handel vid ett universitet i Peking, gäller dessa hinder numera också Tiktok.

"Om Bytedance (Tiktoks ägare) planerar att exportera berörd teknologi måste detta passera kinesiska licensprocedurer", säger Cui Fan i en intervju med den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Det innebär åtminstone att det kan ta lång tid att genomföra försäljningen.

Appen Tiktok har hamnat i fokus på grund av att den samlar in stora mängder information om sina användare, som i många fall utgörs av barn i mellanstadieåldern.

USA:s president Donald Trump har hotat med att stoppa Tiktok i landet med motiveringen att appen utgör ett "hot mot nationell säkerhet, utrikespolitiken och USA:s ekonomi". Den 14 augusti slog Trump fast att Bytedance måste sälja Tiktok inom tre månader.

Microsoft hör till de bolag som förhandlar med Bytedance om ett köp.