Digitalisering
Nya affärer och säkerhet i fokus på välbesökt iot-konferens
Iot skapar enorma möjligheter för industrin – men tekniken måste kombineras med god säkerhet. Det var budskapet på Ny Teknik-konferensen Industrial Internet of Things.
Intresset för internet of things, iot, är stort inom svensk industri. Det märktes tydligt när Ny Teknik i tisdags arrangerade konferensen ”Industrial Internet of Things” för fjärde gången.
Runt 100 experter och beslutsfattare samlades på Birger Jarl konferens centrala Stockholm för att mingla, lyssna på affärsexempel och ta del av den senaste utvecklingen inom iot-området.
Ett tydligt exempel på hur iot skapar helt nya affärer bjöd Magnus Carlmeister från it-stödsföretaget Technia Transcat på.
Inför en fullsatt sal talade han om konceptet ”machine as a service”, som innebär att företag hyr ut sin hårdvara och skapar prenumerationstjänster kring den.
Genom att samla in data om saker som gps-position, batteriförbrukning och hjulrotation kan man sedan ta betalt enbart för den tiden som maskinen faktiskt används.
- Projekt som vi har varit med i visar att ett företag kunde öka sin försäljning med 15 procent och intäkterna med 20 procent under en avtalsperiod när vi började hyra ut maskiner i stället för att sälja dem, berättade Magnus Carlmeister.
Marie Hogan, chef för bredbands- och iot-divisionen hos Ericsson, lyfte fram vikten av samverkan inom industrin när allt fler börjar testa tekniken.
- Samarbete inom industrin är extremt viktigt. Inget företag kan göra den här resan ensam. Konferenser som den här är ett riktigt bra tillfälle för folk från branschen att ta del av hur andra använder tekniken, och på så sätt se vad det finns för möjligheter.
Flera av experterna som talade på konferensen tog upp liknelsen av data som den nya oljan eller guldet i en framväxande digital ekonomi.
Jenny Sjödahl, vd för datakommuniktsföretaget Westermo, berättade om hur Dow Chemicals samlar in stora mängder iot-data för att öka effektiviteten vid den enorma etenanläggningen i Freeport, Texas.
- Iot utgör nästa steg i automationstrappan. Målet för Dow Chemicals är kunna minska antalet operatörer och underhålls på plats. För att lyckas med det är extremt viktigt att ta till vara på datan som samlas in vid anläggningen, samt att visualisera för att dra lärdomar av den.
En av industrins största iot-utmaningar är cybersäkerhet, enligt Jenny Sjödahl. Frågan är i synnerhet viktig för industriföretag som måste gå utanför sina egna, skydda nätverk och i stället använda internet för att kommunicera med maskiner som är uppkopplade på distans.
- Cybersäkerhet är något av ett försummat område inom industrin. Men det handlar inte bara om den digitala säkerheten. För industrierna är lika viktigt att tänka på fysiska hot – som personer som kopplar in sig via o-övervakade digitala portar i fabriker.
Bilden av att industrin ofta inte tar säkerhetsriskerna kring iot på tillräckligt stort allvar bekräftas av Robert Malmgren, en av Sveriges främsta experter på it-säkerhet för samhällskritiska industrisystem.
- Även en liten uppkopplad sensor kan ställa till stora problem om säkerheten inte är tillräckligt god. Alla förstår att data är det nya svarta, och att det är där man tjänar pengar i framtiden. Men vad många glömmer är att vi då måste skydda informationen som samlas in, sa han under sin dragning.
Men allt är inte bara mörker. Robert Malmgren passade även på att ta upp viktiga några åtgärder som industrin kan använda sig för att skapa en bättre cybersäkerhet.
- En sak som ni kan börja med i dag är att jobba med era krav till leverantörer av sensorer och enkorts-datorer. Se till att både ni och era partners tar säkerheten seriöst från första stund.