Digitalisering
Ny it-chef får ansvar för Skolplattformen – här är kraven
Vem ska leda it-arbetet på Stockholms stads utbildningsförvaltning? Bland uppdragen: Få ordning på den kritiserade Skolplattformen. Ny Teknik listar förvaltningens krav på den nya it-chefen.
Höga kostnader, stora säkerhetsbrister och en rejäl konflikt med föräldrainitiativet Öppna skolplattformen. Det är något av det som Skolplattformen i Stockholm tidigare har drabbats av och som kommer att hamna på bordet för en ny it-chef.
Anledningen till nyrekryteringen är att den tidigare it-chefen AnnMarie Taylor byter jobb.
Taylor har bland annat anklagats för sabotage från utvecklarna av Öppna skolplattformen, samt fått kritik mot att staden ville gömma information genom att enbart lämna ut information på 1800 utskrivna A4-sidor med ”svårtydda Exceldokument”.
Kravet: Erfarenhet av att upphandla it-tjänster
It-chefen tillhör avdelningen för utveckling och samordning vid utbildningsförvaltningen, och förutom att förse förvaltningen med it-stöd så är avdelningens uppgift även att driva it-service för stadens samtliga pedagogiska verksamheter, samt säkerställa informationssäkerhet och dataskydd.
Staden är mitt uppe i rekryteringsprocessen och på kravlistan står erfarenhet av användardriven utveckling och att upphandla it-tjänster, samt en relevant akademisk examen såsom exempelvis systemvetenskaplig utbildning. Dessutom vill staden ha någon med ledarutbildning och gärna utbildning inom it- och informationssäkerhet samt it-arkitektur.
”Till detta har du en flerårig erfarenhet av att vara chef i en politiskt styrd organisation. Du har självklart arbetat med användardriven utveckling och IT-förvaltning” står det i platsannonsen, som även betonar att it-chefen måste ha erfarenhet av att upphandla it-tjänster, hantera avtal samt leverantörsdialoger.
Kanske har Stockholms stad inspirerats av krönikan i Ny Teknik, där just extern upphandling och vikten av användardriven utveckling lyftes fram.
Men hur viktigt är det att den nya it-chefen har en bakgrund inom it – jämfört med att ha en bakgrund som chef? Kort sagt: Hur viktar staden it-erfarenheter jämfört med chefskompetens?
– Vi bedömer att det krävs både it-kunskaper och erfarenhet av att som chef leda och ansvara för it-verksamhet för att lyckas i rollen framöver, säger Niclas Westin, chef på avdelningen för utveckling och samordning vid utbildningsförvaltningen, till Ny Teknik.
Det står inget specifikt om öppen källkod eller liknande i annonsen – men hur ser ni på just sådan kompetens?
– Vi söker en chef med bred kompetens inom it, och kunskap om öppen källkod inryms i det. Det är en värdefull kompetens, även om vi inte kravställt på det explicit, säger Niclas Westin.
På frågan hur sannolikt det är att rekryteringen kommer att ske intern så svarar han att staden söker öppet och brett efter den mest lämpade kandidaten och att det är kompetensen som kommer att avgöra.
Den tidigare it-chefen AnnMarie Taylor började sin bana inom Stockholms stad som lärare i trä- och metallslöjd och efter det haft flera rektorstjänster innan hon 2017 utsågs till it-chef. Nu lämnar hon tjänsten för att i augusti i stället bli rektor på Midsommarkransens grundskola i Hägersten.
Vilken är den största förändringen som ni nu tror att chefsbytet kommer att innebära?
– Alla chefsbyten skapar lite turbulens och den nuvarande chefen är väldigt uppskattad. Jag hoppas att en ny chef kan komma in och fortsätta det utvecklingsarbete som vi arbetet med i flera år och bidra med nya erfarenheter och kompetens så att vi kan ta ytterligare steg i arbetet för våra verksamheter, säger Niclas Westin.