Digitalisering

Ny bugg kostar Intel miljarder

Intel har upptäckt ett konstruktionsfel i en stödkrets till den nya processorfamiljen Sandy Bridge. Buggen kommer att kosta företaget cirka 4,6 miljarder kronor att åtgärda.

Publicerad

Intel gick igår ut med information om konstruktionsfelet som företaget hittat i chipset i den nya processorfamiljen Sandy Bridge för persondatorer.  Buggen finns i en stödkrets och kan leda till att SATA-portarna försämras med tiden.

Det kan i sin tur påverka både prestanda och funktion hos de enheter som ansluts till processorn via SATA. Hårddiskar och dvd-spelare till exempel.

De felaktiga kretsarna har levererats sedan nionde januari, men nu har Intel stoppat leveranserna. Företaget säger sig ha rättat konstruktionsmissen och räknar med att kunna börja leverera uppdaterade versioner av kretsarna i slutet av februari. I april ska volymproduktionen vara i full gång om allt går enligt planerna.

Att åtgärda problemet kommer att kosta 700 miljoner dollar, motsvarande 4,6 miljarder kronor, enligt Intels beräkningar. Sedan tillkommer uteblivna intäkter på ytterligare 300 miljoner kronor.