Digitalisering

Nu kommer Nokias motvilliga succé

Så här ser N9 ut. Foto: Nokia
Så här ser N9 ut. Foto: Nokia

Nokias nya modell N9 är nu på väg ut till butik. Modellen blir kanske den enda från Finland med operativsystemet Meego – ett namn som inte nämns någonstans i pressmaterialet om N9.

Publicerad

Någon gång nästa vecka ska man kunna köpa en Nokia N9 för mellan 4500 och 5200 kronor plus moms i Sverige.

Mobilen har framställts som Nokias mardröm eftersom den hittills hyllats, samtidigt som den bygger på operativsystemet Meego som Nokia utvecklade i samarbete med Intel men nu officiellt övergett.

Och Meego nämns inte någonstans i de pressmeddelanden som nu gått ut från Nokia.

Istället används formuleringar som "den första i en rad produkter från Nokia som kommer att utvecklas på ett liknande sätt." ("... the first in a number of products from Nokia that will be brought to life in similar fashion.").

Mobilen har en mycket avskalad formgivning, tillverkad i ett stycke och med en 3,9-tumsskärm täckt av reptåligt glas, utan så mycket som en enda knapp på framsidan. Och som vanligt när det gäller Nokia verkar all hårdvara vara av högsta klass.

Meego-systemet bjuder på tre startskärmar – en för installerade appar, en för aktiva program och en för händelser. Bland apparna finns bland annat Spotify, Voddler, Tv.nu och Nokias kostnadsfria navigeringstjänst med röstinstruktioner, både för bilkörning och promenader.

Meego är Linuxbaserat och bygger på Intels operativsystem Moblin samt Nokias Maemo som användes bland annat i den tidigare datormobilen N900 och i Nokias wifi-uppkopplade surfplattor 770 och N800/810.

Samarbetet inleddes i februari 2010 men bröts precis ett år senare då Nokias nya vd Stephen Elop meddelade att smarta mobiler hädanefter skulle bygga på Windows Phone. I praktiken övergav Nokia därmed både Meego och Symbian på sikt.

Utvecklingen av appar för Meego kan dock göras i en miljö som kallas Qt som är densamma som används för Symbian.