Populärteknik

Nu kan du se var i världen ditt Netflixkonto används

Netflix slår ner på delade konton. Ett första steg är att låta användarna se själva över vilka som anslutna till kontot. Foto: Press
Netflix slår ner på delade konton. Ett första steg är att låta användarna se själva över vilka som anslutna till kontot. Foto: Press

Nästa år börjar Netflix ta extra betalt från användare som delar kontot med andra. Nu blir det enklare att se vilka andra som använder ditt konto – och ge dem foten om det behövs.

Publicerad

Under 2023 är det sluttittat för den som använder ett Netflixkonto som någon utanför det egna hushållet betalar för.

Ska ta ut straffavgift

Nästa år planerar strömningstjänsten nämligen att börja ta ut en straffavgift för dem som delar sina inloggningsuppgifter med andra användare

Redan nu har Netflix släppt ett nytt verktyg som gör det enklare att få en överblick av alla enheter som är inloggade på ett och samma konto. 

Logga ut ovälkomna användare

På sidan, som ligger under kontoinställningarna Hantera åtkomst och enheter, går det bland annat se vilken Netflixprofil som använde en specifik enhet, samt när och var den användes.

Foto: Efekan Akyuz
Foto: Efekan Akyuz

Dessutom finns en knapp som gör det möjligt att logga ut enheter om man inte längre vill att de ska tillgång till ens Netflixkonto. Det kan också vara ett sätt att upptäcka om ens inloggningsuppgifter har kommit på villovägar – och missbrukas av användare man inte känner till.

Netflix: Betala för extra användare

Förklaringen till Netflixs kommande straffavgift uppges vara att delade konton börjar bli ett större ekonomiskt problem för strömningstjänsterna.

Tidigare i år började Netflix testa en lösning där användare i vissa länder fick börja betala extra om de delade kontot med någon utanför det egna hushållet.

Det exakta priset för att lägga till en extra användare återstår att se, men på testmarknaderna har det kostat ungefär en fjärdedel av priset på ett basabonnemang. I Sverige borde det motsvara cirka 25 kronor i månaden.