Innovation

Nu kan du betala med handflatan hos Amazon

Amazon har precis börjat testa en ny teknik för betalning via inskanning av handflator i två butiker i Seattle, USA Foto: Amazon/AP
Amazon har precis börjat testa en ny teknik för betalning via inskanning av handflator i två butiker i Seattle, USA Foto: Amazon/AP

Amazon One är e-handelsjättens nya biometriska lösning för avläsning av handflator. Nu ska tekniken testas i teknikbolagets egna butiker.

Publicerad

Amazon vill att du ska lämna plånboken hemma och istället betala med handflatan i fysiska butiker. Under tisdagen lanserade bolaget en egenutvecklad teknik för avläsning av handflator, inledningsvis avsedd för betalning i fysiska butiker.

Lösningen kallas Amazon One, och bygger på att kunderna skannar in sina handflator vid butikens entré, och sedan kopplar dessa data till ett kontokort. När kunden sedan lämnar butiken räcker det att placera handflatan vid en skanner igen för att betala för varorna.

Amazon vill licensiera tekniken till andra

Den nya tekniken kommer initialt att rullas ut i två Amazon Go-butiker i Seattle. Amazon Go är Amazons egen obemannade butikskedja. Butikerna använder en cocktail av sensorer, datorseende kameror och artificiell intelligens för att registrera när kunden plockar eller lägger tillbaka varor.

Till en början handlar det om att testa den nya tekniken på egen hand, men på sikt vill Amazon kunna licensiera lösningen även till andra handlare.

- Vi tror att Amazon One har bred användbarhet bortom våra butiker, så vi planerar också att erbjuda tjänsten till tredje part såsom detaljhandlare, arenor och kontorsbyggnader så att fler kan dra nytta av denna bekvämlighet på fler platser, säger Dilip Kumar, chef för Amazons fysiska butiksverksamhet.

Handflator säkrare än annan biometri-data

En anledning till att Amazon valde att använda handflatsdata är kopplat till säkerhet. Enligt Dilip Kuma är det är betydligt svårare för hackare att koppla den typ av biometrisk data till en levande person. Amazon One skannar in åsar och fåror i handflatan kombinerat med placering av vener för att ta fram ett digitalt avtryck som är helt unikt för varje person.

- Till och med identiska tvillingar har många skillnader när det gäller handflatorna, säger Dilip Kumar.

Handflatsdata som Amazon samlar in ska vara separerad från andra kunddata, enligt e-handelsjätten. Tanken är att Amazon One-tekniken även ska kunna användas till annat än bara betalningar i framtiden. Vad kan röra sig om är dock oklart i dagsläget.