Digitalisering
Nu är det Google som tvingas söka nytt

Google har satsat 300 miljarder kronor de tre senaste åren på att locka företag till sitt moln. De har nämligen blivit så illa tvungna.
Kosmetikakedjan Lush finns i 52 länder och har 900 butiker. På nätet säljer de sina varor via någon av sina 17 olika hemsidor. Som alla handlare är de bekanta med ökad trafik till sina butiker och sajter veckorna före jul. Till skillnad från många handlare valde de sent ifjol att flytta mitt under julrushen. Kontraktet med den gamla it-leverantören var på väg att löpa ut och Lush hade bestämt sig för att migrera till Googles moln. Hela flytten gick på 22 dagar.
– Vi hade databaser på allt från några få gigabyte till databaser med hundratals gigabyte, men det var väldigt enkelt att migrera till Googles molnplattform, säger Jack Constantine, digitaliseringschef på Lush.
Flytten kanske kom en aning olägligt, men under 2017 och framöver räknar Lush med att kunna öka kapaciteten när trafiken ökar framåt storhelgerna.
– Kontrollen är åter i våra händer, säger Jack Constantine.
Den snabba migreringen gjorde att Lush numera är ett av Googles affischnamn: Constantine var en av talarna när Googles molndivision höll konferens i London i början av maj. Från samma scen lovade också en hel hoper chefer – anförda av dess nya ledare, Diane Greene – hur smidigt, enkelt och flexibelt det är för det företag som vill göra samma resa som Lush. Produktivitetsappen Evernote var ett annat exempel som lyftes fram: de fick över sina tre petabyte data på ett par månader.
Denna charmoffensiv mot näringslivet tycks bli allt mer angelägen för Google. Deras kärnaffär, annonser kopplat till sök, stiger inte med samma branta lutning som tidigare. De är välbekanta med att deras tre miljoner företagskunder är en droppe i havet jämfört med giganten Amazon Web Services, liksom det faktum att Microsoft sedan många år riktat sig mer mot organisationer och mindre mot privatpersoner. Ändå väljer Google att se glaset som halvfullt och har satsat 300 miljarder kronor de tre senaste åren. Prognosen säger nämligen att – Amazon Web Services övertag till trots – marknaden för infrastruktur, plattformar, produkter och tjänster i publika moln kommer att öka dramatiskt de kommande åren.
– På Google har vi en liten intern logotyp med ett moln som bär solglasögon för att solen skiner så starkt. Jag tror vi har fyra gånger fler människor här än senast jag var på besök, säger Diane Greene från stora scenen under Googles molnkonferens.
I Silicon Valley råder konsensus om att värvningen av Greene inneburit ett lyft för Google Cloud. Hon har enat det som tidigare var en rätt spretig grupp och anses vara en av de riktigt stora pionjärerna inom molnteknik. Nu är hennes uppdrag att locka de organisationer som fortfarande envisas med att ha sin data i privata datahallar med låg skalbarhet.
Läs mer:
– Vi har Niantic som mer eller mindre över en natt hade skapat det största spelet med Pokémon Go. Användningen var 50 gånger högre än de räknat med. De berättade för oss att Google Cloud gav dem en succé utan några risker.
De publika molnen – Microsoft Azure, Amazon Web Services, Google Cloud – kallas ofta iaas (infrastructure as a service), infrastruktur som service. Det innebär bland annat att det till skillnad från privata moln går att bygga ut efter behov, i realtid. När trafiken går upp eller ner anpassas kapaciteten efter det och kunden betalar bara för det den använder. Men eftersom alla leverantörer av publika moln erbjuder den möjligheten försöker Google skilja ut sig från mängden genom att erbjuda artificiell intelligens, både i sin egen produktflora och som ett komplement till de program kunderna har med sig.
– Det är kanske dags för era företag att närma sig ai, och jobba med oss för att förstå hur artificiell intelligens kan användas till er data, säger Diane Greene.