Digitalisering

NSA försöker stoppa framtida läckor

Edward Snowden trädde fram och bekräftade att han läckt uppgifter om USA:s övervakningsprogram. Foto: AP Photo/The Guardian/Scanpix
Edward Snowden trädde fram och bekräftade att han läckt uppgifter om USA:s övervakningsprogram. Foto: AP Photo/The Guardian/Scanpix

Amerikanska säkerhetstjänsten NSA har börjat genomföra förändringar i syfte att försöka stoppa framtida läckor av hemliga dokument, liknande dem som Edward Snowden försåg medier med.

Publicerad

I framtiden ska ingen kunna arbeta ensam som systemadministratör utan det ska krävas minst två anställda för att få tillgång till eller flytta nyckelinformation, rapporterar CBS News.

NSA-chefen Keith Alexander berättar att förändringen ska införas på 15 000 platser.

Dussintalet företag, ideella organisationer och branschorganisationer - däribland Apple, Google och Facebook - uppmanar i ett brev Obama-administrationen att offentliggöra mer information om hur regeringen begärt information om användare, rapporterar Reuters.

NSA-chefen Keith Alexander säger sig vara öppen för förslaget men att man försöker hitta en lösning som inte riskerar att skada pågående FBI:s utredningar.

Sedan omfattningen av NSA:s övervakning blev känd har de stora teknikföretagen kämpat för att hävda sin självständighet gentemot regeringen. Alexander säger att det är viktigt att komma ihåg att företagen inte haft något val när det gäller att lämna över information.

– De har inget val. Med ett domstolsbeslut måste de göra det.

– Från mitt perspektiv vill de att resten av världen ska veta att vi inte läst alla mejl.