Samhälle

Nordkoreas robot den kraftigaste på fem år

Människor på järnvägsstationen i Seoul tittar på en nyhetssändning som visar det senaste nordkoreanska robottestet. Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Människor på järnvägsstationen i Seoul tittar på en nyhetssändning som visar det senaste nordkoreanska robottestet. Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Nordkorea har genomfört sin sjunde testskjutning i år, med vad som sägs vara den kraftfullaste roboten sedan 2017.

Publicerad

Pyongyang har aldrig tidigare testskjutit så många robotar under en enda månad. Söndagens projektil beräknas enligt den sydkoreanska militären ha nått en höjd av 2 000 kilometer och ett avstånd på 800 kilometer.

Att banan var så hög indikerar enligt experter att den potentiella räckvidden kan vara längre och att Nordkorea kan ha testat en medeldistansrobot, den kraftfullaste sedan 2017.

Den japanske regeringstalesmannen Hirokazu Matsuno säger att söndagens test utfördes med en medeldistansrobot, eller en med möjligen ännu längre räckvidd.

Sydkorea varnar för Nordkoreanska kärnvapentester

Sydkorea varnar för att Nordkorea kan vara på väg att åter börja testa kärnvapen och interkontinentala robotar. "Nordkorea har närmat sig ett raserande av sitt utropade moratorium", säger Sydkoreas president Moon Jae-In i ett uttalande efter en krismöte med landets nationella säkerhetsråd.

Nordkorea införde 2018 ett moratorium för test av kärnvapen och interkontinentala robotar.

Sedan förhandlingar med USA gått i stå har Nordkorea spänt sina militära muskler trots omfattande internationella sanktioner.

Nordkorea bekräftar att landet provskjutit en medeldistansrobot.

Syftet med testet var att verifiera funktionsdugligheten hos roboten, döpt till Hwasong-12, uppger den statliga nyhetsbyrån KCNA.