Digitalisering

Nokiaräven ska ta Finlands stolthet till toppen igen

Ossi Korpela har haft chefspositioner både hos Nokia och på Microsofts mobilavdelning. Nu ansvarar han för försäljningen av de nya Nokiatelefonerna i Norden. Foto: Kalle Wiklund
Ossi Korpela har haft chefspositioner både hos Nokia och på Microsofts mobilavdelning. Nu ansvarar han för försäljningen av de nya Nokiatelefonerna i Norden. Foto: Kalle Wiklund

MWC. Han är Nokiaräven som ska ta det finska varumärket tillbaka till toppen. Men Ossi Korpela, Nordenchef hos HMD, vill varken avslöja vilka operatörer man förhandlar med – eller när de nya Nokiamobilerna kommer till Sverige.

Publicerad

En av de mest omtalade händelserna på MWC i år är utan tvekan Nokias comeback i mobilbranschen.

På söndagen höll HMD – bolaget som står bakom nystarten – en välbesökt presskonferens i ett gammalt kapell i centrala Barcelona. Redan en timme innan evenemanget började ringlade sig kön lång. Journalister, investerare och Nokiafans tävlade om att ta selfies – självporträtt – framför en jätteversion av den klassiska logotypen.

Under presskonferensen var tempot uppskruvat och ambitionerna djärva: Med tre nya telefoner – Nokia 3, Nokia 5 och Nokia 6 – ska HMD ”skaka om hela mobilbranschen”.

När Ny Teknik träffar HMD:s Nordenchef Ossi Korpela i företagets monter på MWC – inrett som ett vardagsrum – några dagar senare sker det under betydligt lugnare former.

Ossi Korpela är märkbart nöjd med uppmärksamheten som man har lyckats få på mässan. Innan intervjun börjar tar han en kall cerveza och rättar till kavajslaget. Där sitter en liten brosch med en gullig robot som håller i en Nokia 3310 – en souvenir som HMD har fått av Google (vars operativsystem Android symboliseras av samma robot) efter att man valde sökjättens mobilsystem i stället för Windows Phone.

HMD:s starttrea med nya Nokiatelefoner. Säljstart ska ske någon gång under årets andra kvartal. Foto: Kalle Wiklund
HMD:s starttrea med nya Nokiatelefoner. Säljstart ska ske någon gång under årets andra kvartal. Foto: Kalle Wiklund

På bordet framför Ossi Korpela ligger de tre nya Nokiatelefonerna, samt den uppdaterade versionen av klassiska 3310.

Vilken är din favorit?

– Det är den pianosvarta versionen av Nokia 6. Jag tycker verkligen att den telefonen står ut med sin högglansyta. Dessutom har den mest lagringsminne av alla modeller, säger Ossi Korpela.

Han har lång erfarenhet av att jobba med det varumärke som han precis har varit med att starta om. Först som ansvarig för de skandinaviska marknaderna hos Nokia, men sedan också som Nordenchef för avdelningen Mobile Devices under Microsofttiden.

Med den bakgrunden – hur är det att vara med om det här?

– Det är helt fantastiskt. Det är en ny era för Nokia, och det känns historiskt för oss som jobbar på HMD. Jag kunde inte vara mer stolt över att vara med på den här resan.

Var det enorma intresset för nyversionen av Nokia 3310 väntat?

– Både 3310 och Nokia är två ikoniska varumärken, så vi är inte särskilt förvånande över genomslaget. 3310 saknar många av funktionerna som en modern mobil har, men har å andra sidan en standby-tid på en månad. Vi ser den framför allt som en kompanjon till din smarta mobil – en andra telefon som du inte behöver oroa dig om att ladda konstant.

Det ryktas här på mässan om att det faktiskt går att surfa på nätet med den.

– Det stämmer. Det är en 2g-telefon, men den kommer med en webbläsare.

Största jublet fick HMD:s vd Arto Nummela när han plockade fram en uppdaterad version av storsäljaren Nokia 3310 ur kavajfickan. Foto: Kalle Wiklund
Största jublet fick HMD:s vd Arto Nummela när han plockade fram en uppdaterad version av storsäljaren Nokia 3310 ur kavajfickan. Foto: Kalle Wiklund

"The sky is the limit" – det var löftet från HMD:s vd Arto Nummela på söndagens presskonferens. Även Ossi Korpela håller fast vid att man vill förändra branschen, men han vill inte gå in närmare på vad strategin är för att lyckas med det – eller vad man har för mål rent försäljningsmässigt.

Marknaden i Norden är mycket tuff. Hur ska ni kunna utmana de stora jättarna?

– För det första har vi det mest välkända varumärket i mobilbranschen. Vi bygger en ny era, men självklart har vi stor fördel av Nokias historia. Konsumenterna känner till Nokia, och vet vad varumärket står för. Vi kommer så klart till viss del behöva påminna dem om de positiva delarna av det.

Men vad ska få folk att välja en Nokia i stället för en Samsungmobil, till exempel?

– En sak som differentierar Nokia är att vi erbjuder välbyggda telefoner i en prisklass där kvaliteten inte alltid är den bästa.

Ni bytte operativsystem från Windows Phone, med en liten marknadsandel i Europa, till betydligt populärare Android. Vad betyder det för förhandlingarna med operatörerna?

– Jag vill hellre prata om situationen som vi är i nu, och inte för mycket om det förflutna. Det kan jag säga att parterna vi talar med uppskattar att vi använder en ren, oförändrad version av Android.

HMD har två viktiga partners – den ena Nokia, som licenserar själva varumärket till dem, och den andra är Foxconn, världens största elektronikarbetare.

– Vi ansvarar för designen, och sedan tillverkar Foxconn telefonerna åt oss. I och med samarbetet får vi också ta del av deras forskning och utveckling till en viss nivå.

Den klassiska modellen har fräschats upp med en färgskärm. Foto: Kalle Wiklund
Den klassiska modellen har fräschats upp med en färgskärm. Foto: Kalle Wiklund

Ossi Korpela lyfter gärna fram att det här är en ”ny era för Nokia”. Samtidigt poängterar han att man inte planerar att ta varumärket i en ny riktning – de nya telefonerna ska vara trogna Nokias ideal.

Men i praktiken innehåller HMD:s nya telefoner ingen av den teknologi som skiljde ut Nokia från konkurrenterna från några år sedan – till exempel deras kamerateknik.

Det enda som HMD:s och Nokias mobiler faktiskt har gemensamt är delar av designen, som den fyrkantig formen med mjuka, rundade kanter på baksidan – och den klassiska finska logotypen.

Men Ossi Korpela ser det inte så, föga förvånande. I stället menar han att bolagen delar många värderingar – bland annat synen på vad konsumenterna ska kunna förvänta sig av mobilerna.

– Nokias varumärke är förknippat med kvalitet. Ett exempel på det är om du tittar på nätet – det finns en massa skojbilder där folk har tappat en 3310 i golvet, med resultatet att golvplattorna gått sönder, men inte telefonen. Nokias telefoner är kända för att vara pålitliga. Och för sin användbarhet.

Mycket är fortfarande höljt i dunkel kring HMD. Bolaget är registrerat i Finland, privatägt och uppges ha starka finansiärer. Ossi Korpela vill inte ge fler detaljer om HMD, men bekräftar att vissa nyckelpersoner i företaget, däribland vd Arto Nummela, har en bakgrund hos Nokia.

– Det finns en del personer från Nokia, men vi också färska talanger. Jag skulle säga att det är en bra mix av unga och mer erfarna personer från mobilindustrin.

HMD fortsatte att surfa på nostalgivågen. Förutom en ny 3310 släpper man också klassiska spelet Snake i en färsk version för Facebook. Foto: Kalle Wiklund
HMD fortsatte att surfa på nostalgivågen. Förutom en ny 3310 släpper man också klassiska spelet Snake i en färsk version för Facebook. Foto: Kalle Wiklund

De nya Nokiatelefonerna kommer att börjas säljas under årets andra kvartal. Ett mer specifikt släppdatum än så får inte Ny Teknik, trots upprepade försök.

– Vi ska gå ut med det längre fram, och samtidigt berätta hur mycket telefonerna kommer att kosta i svenska kronor.

Apropå Sverige. För ni samtal med svenska operatörer?

– Vi har inte gått ut med namnen på våra partners ännu. Vi ska göra det närmare säljstart.

Men ni är i samtal med svenska operatörer?

– Ja, vi för samtal med dem, och även andra återförsäljare i Sverige. Alla som vi har talat med är tycker att produkterna ser väldigt intressanta ut.

Vilka förhandlar ni med?

– Det kan jag tyvärr inte säga i nuläget.

Får vi se fler Nokiamodeller i år? Kanske en toppmodell?

– Det jag kan säga är: stay tuned. HMD är på MWC för att fira våra första modeller, men folk ska fortsätta att hålla ögonen öppna även efter mässan, säger Ossi Korpela.