Populärteknik

Nokia 8.3 lanserad – först med ”globalt 5g-stöd”

Här är nya Nokia 8.3 5G – som möjligen kan ge HMD Global en fördel på den framväxande 5g-marknaden. Foto: Press
Här är nya Nokia 8.3 5G – som möjligen kan ge HMD Global en fördel på den framväxande 5g-marknaden. Foto: Press

En mobil som ska klara av alla 5g-frekvenser som används internationellt. Det var den stora nyheten när HMD Global presenterade nya Nokia-telefoner på torsdagen.

Publicerad

2020 väntas bli den nya 5g-teknikens genombrottsår. Det är i alla fall vad tillverkare som Samsung, Oneplus och LG hoppas. Nu kan även HMD Global sälla sig till skaran av bolag som har lanserat en telefon med stöd för den femte generationens mobilnät.

HMD:s första 5g-telefon har fått namnet Nokia 8.3 5G. Tillverkarens förhoppning är att mobilen nu ska bli först på marknaden med systemprocessorn Snapdragon 765G.

”Special-chip” kan ge HMD Global fördel

Det är chiptillverkaren Qualcomms första systemprocessor med integrerat 5g-stöd. Enbart sett till prestanda är Snapdragon 765G är inget värstingchip. Men hårdvaran har en annan viktig egenskap som gör processorn attraktiv – och det är att 5g-modemet på chipet har stöd för alla 5g-frekvenser som operatörerna använder i olika delar av världen.

En 5g-huvudvärk för tillverkarna gäller exempelvis det så kallade millimeterbanden, det vill säga allt över 6 GHz (mer specifikt brukar telekombranschen räkna 24-40 GHz till 5g-teknikens licensierade millimeterband).

Flera länder i Europa, bland annat Sverige, har valt att vänta med dessa band. USA har däremot satsat på millimeterband från början, eftersom det är där det funnits tillgängligt spektrum.

Skillnaderna mellan länderna har fått majoriteten av tillverkarna att skippa extra komponenter som rör just millimeterteknik.

Första 5g-Nokian ute i sommar

Att Nokia 5.3 klarar av alla typer av 5g-frekvenser gör att HMD Global i alla fall på pappret har bättre förutsättningar att få ut en enhet med en och samma komponenter på flera marknader samtidigt.

Utöver 5g-stöd kan Nokia 8.3 även stoltsera med en 6,81-tumsskärm (lcd, full hd-upplösning) och ett kamerapaket bestående av fyra sensorer. Det rör sig om en huvudkamera på 64 megapixel, ett vidvinkelobjektiv, en makrokamera och en djupsensor.

Enligt HMD Global ska den nya Nokiatelefonen släppas på marknaden under sommaren. Priset är satt till 600 euro, vilket motsvarar drygt 6 600 kronor.