Innovation

Nobelprisvinnaren: Sluta drömma om att kolonisera exoplaneter

Nobelprisvinnaren i fysik, Michel Mayor tycker att det är högtid att vi börjar ta hand om Jorden i stället för att drömma om att migrera till exoplaneter. Foto: Manu Fernandez
Nobelprisvinnaren i fysik, Michel Mayor tycker att det är högtid att vi börjar ta hand om Jorden i stället för att drömma om att migrera till exoplaneter. Foto: Manu Fernandez

Det är en helt galen idé för människan att migrera till exoplaneter om vår egen planet blir obeboelig. Det menar Nobelprisvinnaren i fysik, Michel Mayor.

Publicerad

Nasa planerar att skicka människor till månen igen. Projektet ska lägga grunden för framtida besättningsresor till Mars. En annan driven person, Elon Musk, påstod för ganska exakt ett år sedan på Twitter att människan kommer att kolonisera Mars om sju till tio år.

Spännande projekt tycker vissa, omöjliga menar andra.

Om gräset är grönare på andra sidan? Knappast, hävdar Nobelprisvinnaren i fysik, Michel Mayor. I en intervju med AFP säger han att människan aldrig kommer att kunna kolonisera jordliknande exoplaneter.

– Vi ska vara tydliga när det kommer till exoplaneter. Vi kommer inte att migrera dit. Planeterna är alldeles för långt borta. Även i de optimistiska fall med levnadsbara planeter som inte är för långt bort, säg några dussin ljusår bort, är restiden betydande, säger Michel Mayor till AFP.

Enligt Mayor handlar det om restid på hundratals miljoner dagar med dagens teknik. Han tycker att vi i stället borde fokusera på att ta hand om vår planet. "Den är väldigt vacker och fortfarande absolut levnadsbar.”

Enligt AFP känner den 77-årige nobelprisvinnaren ett behov att ta ned alla uttalanden som påstår att det kommer att vara möjligt att migrera till en annan levnadsbar planet, ifall vår inte längre är bebolig.

– Det är en helt galen idé, säger Mayor.

Nobelpriset i fysik 2019 gick alltså till kanadensaren James Peebles och schweizarna Michel Mayor och Didier Queloz.

Peebles tilldelas ena halvan av priset ”för bidrag till vår förståelse av universums utveckling och jordens plats i universum”.

Mayor och Queloz belönas för sin upptäckt av den första planeten som roterar runt en egen, solliknande, stjärna utanför vårt eget solsystem. Det är en upptäckt som öppnade möjligheten för utomjordiskt liv på allvar.