Bygg

Nobel Center planeras vid Slussen: ”Det är världsunikt”

Modellbild av nya Slussen med de föreslagna nya Nobelcentret inritat till uppe vänster. I förgrunden skymtar delar av Gamla stan. Foto: STOCKHOLM STAD/TT
Modellbild av nya Slussen med de föreslagna nya Nobelcentret inritat till uppe vänster. I förgrunden skymtar delar av Gamla stan. Foto: STOCKHOLM STAD/TT
Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Den nya platsen för Nobel Center föreslås bli Stadsgårdskajen vid Slussen i Stockholm. Det beskedet ger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) och Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten vid en pressträff.

Publicerad

– Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är med ett Nobelcenter i Stockholm. Det är världsunikt, säger Joakim Larsson.

Det blir förutom centret ett hotell och en park.

– Jag är väldigt glad över att det just är Slussen där Nobelstiftelsen hittar sitt hem.

Företaget Atrium Ljungberg har kommit överens med Stockholms stad om att återlämna markanvisningen Hamnmästaren vid Slussen. Genom detta möjliggörs uppförandet av nya Nobel Center på platsen. I avtalet erhåller Atrium Ljungberg som ersättning markanvisningar vid Slussen, Hagastaden och i Slakthusområdet.

Förslaget kommer snart två år efter det att Mark- och miljööverdomstolen sagt nej till ett projekt på Blasieholmen. Redan 2011 kom förslaget att där placera vad som senare skulle presenteras som ett 32 meter högt och 65 meter brett hus.

Projektet blev en snabbt en vattendelare med tunga kritiker där till och med kung Carl XVI Gustaf yttrade sig, framför allt kring storleken på projektet men trots alla bakslag är Lars Heikensten optimistisk.

– Det känns väldigt bra att få göra en nystart med det här. Det är något nytt för Stockholm, och det finns en enorm potential för Stockholm och Sverige. Jag kan inte bara tro att en sådan möjlighet inte skulle tas tillvara. Den här platsen befinner sig i en helt annan position än Blasieholmen. Då handlade det om att bygga ett nytt hus i en gammal miljö. Det här är en plats som är i omvandling just nu, , säger Lars Heikensten..

Exploateringsnämnden föreslås nu i slutet av februari fatta beslut om en tidig markreservation för Nobelstiftelsen. Bygget av Nobelcenter kan tidigast påbörjas 2025 och beräknad byggtid är två år. Vem som blir arkitekt för den nya byggnaden är dock oklart. Det finns heller enligt Heikensten inga garantier från tidigare presumtiva donatorer.

Det blir en plats för kunskap och eftertanke, som är viktigt i denna tid när fakta och sanning ifrågasätts, enligt Lars Heikensten.