Digitalisering

Netflix ger familjerabatt - Spotify avvaktar

Familjerabatten gör det möjligt att se fyra program på olika apparater. Foto: Netflix
Familjerabatten gör det möjligt att se fyra program på olika apparater. Foto: Netflix

Videotjänsten Netflix planerar en familjerabatt i USA som ska göra det möjligt att se fyra program på olika apparater. Spotify överväger en liknande variant för musik.

Publicerad Uppdaterad

Via Netflix har man i USA hittills kunnat titta på två olika videoströmmar – tv-program eller filmer – på två olika apparater inom ramen för samma abonnemang.

Nu planerar Netflix ett rabatterat abonnemang som låter användarna se fyra videoströmmar samtidigt. Det framgår i ett brev till aktieägarna.

Det nya abonnemanget ska kosta tolv dollar i månaden, medan det normala kostar åtta dollar. Netflix tjänst innebär att användarna för månadsavgiften får obegränsad tillgång till ett visst utbud av filmer och tv-serier.

Inledningsvis riktas erbjudandet endast till användare i USA men enligt Cnet News är en lansering planerad även i Storbritannien. Om det är aktuellt för Sverige där Netflix lanserades 2012 är inte klart.

Netflix väntar sig att färre än en procent av användarna kommer att nappa på familjerabatten.

Ett motsvarande erbjudande för musik på Spotify är samtidigt efterfrågat av användarna på musiktjänstens forum.

Idag är Spotifykonton personliga vilket innebär att om man börjar lyssna på en apparat medan musik från kontot redan spelas på en annan, avbryts musiken i den första apparaten. Om man till exempel vill kunna spela musik på en mobil och en dator samtidigt krävs det alltså två konton på Spotify i dag.

Något rabatterat erbjudande med möjlighet till två samtidiga musikströmmar på samma konto finns inte, men Spotify säger sig titta på möjligheterna sedan något år.

"[Vi] överväger det och tänker nu på hur vi kan få det att fungera. Tack för ert tålamod, och tack till alla som har röstat på förslaget och gjort det till en mycket efterfrågad idé", skrev Spotify i sitt forum i februari förra året.