Digitalisering

Musk vill dra sig ur Twitterköpet – stäms av företaget

Elon Musk vill köpa Twitter. Foto: Rafael Henrique/Zuma Press/TT
Elon Musk vill köpa Twitter. Foto: Rafael Henrique/Zuma Press/TT

Elon Musk vill avbryta köpet av Twitter. Miljardären anser att bolaget har brutit mot villkoren i avtalet genom att ge vilseledande information. Twitter kommer nu att stämma Musk, meddelar styrelseordförande Bret Taylor.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

"Twitters styrelse är fast besluten att slutföra affären för det pris och de villkor som överenskommits med herr Musk och planerar att vidta rättsliga åtgärder för att verkställa fusionsavtalet", skriver Taylor i ett inlägg på Twitter.

"Vi är övertygade om att vi kommer att segra".

Elon Musk – som räknas som världens rikaste man – har tidigare antytt att han är beredd att avbryta affären, som är värd 44 miljarder dollar, motsvarande 440 miljarder kronor. Han har uttryckt oro över den stora mängden spam- och fejkkonton som härjar på plattformen.

"Twitter har misslyckats"

Tesla-vd:ns advokat Mike Ringler skriver i ett brev till Twitters juridiska avdelning att Musk vill dra tillbaka sitt bud och avbryta köpet eftersom företaget inte "uppfyllt sina avtalsförpliktelser", rapporterar CNBC.

Twitter har tidigare bedyrat att mindre än fem procent av användarkontona är falska, men det anser Musk inte att företaget har lyckats visa. Tvärtom har Twitter gett vilseledande information, enligt Musk.

"Twitter har misslyckats eller vägrat tillhandahålla den här information", skriver advokaten och tillägger att Twitter både ignorerat och avvisat flera av Musks frågor och att en del varit "ofullständig eller oanvändbar information".

Att osäkerheten kring de falska kontona verkade vara droppen, rapporterade Washington Post redan i torsdags. En källa uppgav för tidningen att Musk var på väg att "ändra riktning" gällande affären.

Stökigt för Twitter-aktien

Osäkerheten kring Musks uppköp fick Twitters aktie att falla flera procent på Wall Street, både i torsdagens efterhandel och på fredagen.

Elon Musks många utspel – inte sällan direkt till hans 100 miljoner följare på Twitter – har stökat till det för aktiekursen, ända sedan det blev känt i april att han lagt ett bud. Twitters aktie handlas i dag långt under de 54,20 dollar som han var beredd att betala per aktie då.

Förutom turerna kring de falska kontona har Musk exempelvis sagt att han vill ha färre regler för vad som får och inte får sägas på Twitter.

Musk riktade nyligen kritik mot Twitter för att företaget har stängt av användare permanent från plattformen. Ett exempel är USA:s tidigare president Donald Trump.

"Musk kände till problemet"

Dan Ives, analytiker på Wedbush, beskriver i ett meddelande till investerare det som nu händer som ett "katastrofscenario för Twitter och dess styrelse", skriver AP.

Ives spår en utdragen batalj i rätten, vilket kan sluta antingen med att affären slutförs eller att Musk köper sig fri genom en avtalad avgift på en miljard dollar.

Christopher Bouzy på analysföretaget Bot Sentinel anser att mängden falska konton på Twitter inte borde ha kommit som en överraskning för Elon Musk.

– Han kände till problemet. Det är märkligt att han använder botar, troll och fejkkonton som ett sätt att dra sig ur affären, säger han till AP.

– Hela processen är bisarr.