Digitalisering

Modem från Bredbandsbolaget vidöppna för kapare

Kapare kan enkelt ta över bankkontot för den som har vissa modem från Bredbandsbolaget. Foto: TT
Kapare kan enkelt ta över bankkontot för den som har vissa modem från Bredbandsbolaget. Foto: TT

Utomstående kan läsa dina mejl eller ta över ditt bankkonto. Allvarliga säkerhetsbrister i modem från Bredbandsbolaget lämnar vidöppet för kapare, visar en granskning i DN.

Publicerad

En granskning som DN har gjort tillsammans med datorsäkerhetsexperten Leif Nixon visar att så många som 100 000 hushåll kan ha ett modem från Bredbandsbolaget med allvarliga säkerhetsbrister.

Genom att plantera dold skadlig datorkod på en till synes harmlös webbsida med bilder på söta katter kunde DN ta över bredbandsmodem hos tio personer, som deltog frivilligt i testet. Den skadliga koden ändrade utan hinder vilken domännamnsserver - den "adresslista" som datorer använder för att hitta rätt på nätet - som Bredbandsbolagets modem använde.

Det gjorde att man i realtid kunde följa allt som testpersonerna gjorde på nätet. Det möjliggör också att skicka internetanvändare till fel ställe. Till exempel en webbplats som ser ut exakt som din banks, men som lägger beslag på dina användaruppgifter.

Bredbandsbolaget säger till DN att man har kontaktat modemleverantören, men att det är oklart hur lång tid det kan ta innan bristerna kan vara åtgärdade.

Modemen med säkerhetsbrister tillverkas av Zyxel och har modellnumren 2601, 2602 och 2812.
Följ Ny Teknik på Facebook!