Digitalisering

Mobilt bredband blir snabbare och dyrare

Nu har alla operatörer utom Telenor höjt farten rejält på mobilt bredband. Men bara i teorin - de nya modemen kommer först om några veckor. Dessutom höjs priserna.

Publicerad

- Det känns bra att kunna erbjuda olika priser som fungerar både för kunderna och för oss, säger Jan Sjöberg på Telias pressavdelning.

Telia införde nya priser för mobilt bredband på måndagen. Det sker samtidigt som farten höjs i Telias och Tele2:s gemensamma 3g-nät, från nuvarande 7,2 till 14,4 megabit/s.

I praktiken kan man enligt Telia vänta sig mellan två och tio megabit/s. Drygt halva befolkningen täcks, men alla måste vänta på nya modem som kommer först om några veckor.

Ohållbara priser
De nya högre priserna var väntade. Priset på mobilt bredband har pressats genom operatörernas tuffa jakt på marknadsandelar. Samtidigt har de alla uttyckt sin oro över att de låga fasta priserna inte är hållbara.

Till och med PTS har varnat för att den låga prissättningen kan hota framtida investeringar i näten.

Som gammalt telefonmodem
Den första åtgärden har varit att sätta ett tak på förbrukningen. Och med taket på fem gigabyte per månad höjer nu Telia priset från 229 till 249 kronor i månaden. Slår man i taket sänks hastigheten till 57 kilobit/s - ungefär som gamla telefonmodem.

Samtidigt inför Telia ett par abonnemang med lägre högsta förbrukning eller betalning per dag.

Tele2 har ännu inte sagt något om ny prissättning, och ligger för närvarande kvar på 189 kronor i månaden med tak på fem gigabyte, med sänkning till 64 kilobit/s när taket nås.

Nokia kan inte leverera
Telenor sticker ut genom att ännu inte ha något tak på tjänsten som kostar119199 kronor i månaden. Å andra sidan kan Telenor inte höja farten över 7,2 megabit/s eftersom nätleverantören Nokia ännu inte börjat erbjuda högre farter.

Det drabbar även Tre som delar nät med Telenor för 70 procent av befolkningen.

- Ett tag verkade det som Nokia hade hspa (turbo-3g, reds anm) på sparlåga, men de vaknade till liv nu i vår och kom med en leveransplan, säger Erik Hörnfeldt, pressansvarig vid Tre.

Börjar med tak i april
För de 30 procent som Tre täcker med eget nät från Ericsson höjdes farten för flera månader sedan till 14,4 megabit/s, och i delar av Stockholm 21 megabit/s (fast modemen alltså ännu inte finns).

Än så länge håller Tre kvar vid priset 199 kronor per månad, men taket är det högsta på marknaden - 20 gigabyte i månaden. Dessutom ligger den sänkta farten då man slår i taket på 200 kilobit/s. Taket börjar tillämpas först i april.

Liten grupp användare
- Vi har stora problem med en liten grupp med väldigt högt användande - ungefär två procent som går över 20 gigabyte per månad. Och av dem är det än väldigt liten andel som gör det regelmässigt, med omkring 700 gigabytes förbrukning per månad, säger Erik Hörnfeldt.

- Det är dem vi vill komma åt med taket, och det kommer att ge en märkbar prestandaökning för alla användare, fortsätter han.

- Vi har inte börjat tillämpa taket ännu. Vi har kommunicerat det och vi har kommunicerat med högförbrukarna. Vi skickar brev till dem - de är inte fler. Nästan alla väljer att gå ner till en lägre förbrukning, och några enstaka har valt att avsluta sina abonnemang, säger Erik Hörnfeldt.