Samhälle

Mitt i coronapandemin – MSB varnar för skogsbrandsrisk

MSB varnar för skogsbränder och uppmanar allmänhet att vara försiktig i skog mark. Arkivbild från en markbrand i närheten av Arlanda flygplats i fjol. Foto: Fredrik Persson/TT
MSB varnar för skogsbränder och uppmanar allmänhet att vara försiktig i skog mark. Arkivbild från en markbrand i närheten av Arlanda flygplats i fjol. Foto: Fredrik Persson/TT

Stor risk för skogsbränder och gräsbränder från torrt fjolårsgräs råder i stora delar av Sverige enligt SMHI. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vädjar om försiktighet. ”Vi behöver inte fler stora händelser”, säger Svante Werger på MSB.

Publicerad

Torrt väder och soliga dagar ökar risken för skogs- och gräsbränder. Från Skåne upp till Stockholm, längs ostkusten, och i delar av västra Sverige är faran stor för gräsbränder enligt meteorolog Jon Jörpeland på SMHI i Norrköping.

Men den allmänna risken gäller nästan hela Götaland och Svealand, samt södra Norrland.

Särskilde rådgivaren Werger på MSB hoppas att allmänheten är försiktig när det gäller att tända eldar och grilla i skog och mark. Han förstår viljan hos många att välja bort städer och stora folksamlingar i coronatider för att i stället söka friluftsliv.

Hårt ansträngt

– Samtidigt är stora delar av samhället hårt ansträngt. Var försiktiga i skog och mark. Ta ansvar, säger han.

Däremot undviker MSB förbudets väg om eldning.

Uppmaning om försiktighet repteras av SMHI:

– Risken för gräsbränder kan variera från dag till dag. Så fort det blir sol och torrt ökar risken, medan lite regn snabbt minskar risken, säger Jörpeland och jämför med skogsbränder som kan uppstå efter lite längre torkperioder, men som också kräver mer regn för att minska risken.

Förbud i Blekinge

Varningen sträcker sig upp till Jämtlands län, utom fjällen, och Västernorrlands län. I fjällen och längre norrut minskar risken på grund av bland annat kvardröjande snö.

Det är kommuner och länsstyrelser som beslutar om eldningsförbud, något som för närvarande är infört i Blekinge län.

I de svåra skogsbränderna 2018 drabbades omkring cirka 25 000 hektar skog av bränder.