Startup

Minesto och Beakon söker lyckan i Monaco

De båda cleantechföretagen Minesto från Göteborg och Beakon från Lund är på väg till Monaco för att träffa internationella investerare på Clean Equity-mässan som hålls för tredje året i rad.

Publicerad

Minesto har utvecklat en egen teknik för att fånga upp energin i långsamt strömmande vatten medan Beakon har utvecklat ett nytt material som gör termoelektriska element, så kallade Peltierelement, mycket effektivare än dagens.

- Vi hoppas få kontakter för vårt framtida kapitalbehov. I första omgången behöver vi 20 miljoner kronor för att kunna sätta ut vårt tidvattenkraftverk Deep Green i havet, säger Anders Jonsson, vd på Minesto till Ny Teknik.

Till Clean Equity Monaco 2010 kommer på torsdag 300 internationella riskkapitalplacerare för att granska närmare 40 speciellt utvalda tillväxtföretag inom miljö- och energiteknik.

Tvådagarskonferensen, som arrangeras av Londonfirman Innovative Capital, har ett rent investerarfokus.

De inbjudna företagen får en fastställd tid för att presentera sitt projekt, så kallad pitch. De mer avancerade företagen, de som kommit längst, får 20 minuter, de övriga 7 minuter.

Dags för nästa steg
Både Minesto, som startades 2007, och Beakon Technologies, som startade 2005 under namnet Nano Freeze, har tagit in riskkapital, men hittills i ganska blygsam omfattning.

- Vår investerare, Midroc Technologies, arbetar bara med tidiga investeringar. Nu behöver fler investerare som kan gå in med större kapital. I den första omgången behöver vi 20 miljoner kronor och i en andra omgång 100 miljoner, säger Anders Jonsson.

Minesto är också inbjudet att visa upp sig på Energitingen i Älvsjö den 16-17 mars.

Miljöbilar utanför Café de Paris
I samband med investerarmässan bjuds varje år ett par miljöbilsprojekt in för att visas upp på torget utanför Café de Paris i Monaco.

I år är det studentbilen Baldos II från Luleå, bränslecellsbilen Riversimple Mk1 och batteribilen Tesla som får allt ljus på sig.

Läs om det här.