Populärteknik

Militärens hundar styrs med förstärkt verklighet

Den amerikanska militären har utrustat sina hundar med ar-glasögon. Foto: U.S. Army
En hund med militärglasögon. ”Vi befinner oss fortfarande i början av arbetet”, uppger dr. A.J. Peper, vd för Command Sight Inc. Foto: U.S. Army

Nu testar den amerikanska armén augmented reality för sina hundar. Via ar-glasögon kan hundföraren ge exakta kommandon.

Publicerad

Virtual reality låter användaren röra sig genom en fiktiv, datorgenererad värld – medan augmented reality, eller "förstärkt verklighet", istället handlar om att komplettera den verkliga vyn med visuell information eller ljud. Utöver att användas i spel, som exempelvis Pokémon Go, tittar bland andra det amerikanska flygvapnet på att använda ar för att träna sina piloter.

Nu står dock US Army för ett oväntat grepp – de har testat att utrusta sina hundar med ar-glasögon. I djurens uppdrag ingår allt från att hitta skadade till att sniffa fram gömda sprängmedel, och förhoppningen är att hundförarna ska kunna agera från ett avstånd som är säkrare, exempelvis vid en explosion.

Projektet finansieras av Small Business Innovation Research program och drivs av the Army Research Office. Ny teknik för ändamålet har dock utvecklats av Command Sight Inc. Det Seattle-baserade företaget startades 2017 med målet att överbrygga kommunikationsglappet mellan människa och hund. Resultatet blev den första prototypen av ar-glasögon för hundar.

Dagens arméhundar styrs av förarens handsignaler eller med en laserpekare. Man använder även röstkommandon via walkie-talkie, men de gör ofta hunden förvirrad. Tekniken i ar-glasögonen bygger på en förståelse för hundars seende samt perceptionsförmåga, och via en visuell indikator kan man ge djuren mycket specifika riktningskommandon. Hundföraren kan samtidigt se allt som hunden ser, med ett generöst säkerhetsavstånd.

Användes tidigare för att skydda hundarnas ögon

Själva glasögonen användes redan tidigare för att skydda hundarnas ögon, bland annat vid luftlandsättning med specialförband. Prototypen till ar-glasögonen är ännu uppkopplad via kabel men nästa steg är att göra systemet trådlöst. Efter de inledande testerna konstaterar armén att systemet i grunden kan förändra det sätt som de använder hundar på.

– Vi befinner oss fortfarande i början av arbetet kring att använda den här tekniken på hundar, men resultatet från vår inledande forskning är extremt lovande. Till dags datum har mycket av forskningen utförts på min rottweiler Mater. Hans förmåga att gå från annan träning till att arbeta med ar-glasögon har varit otrolig. Men ur ett grundläggande forsknings- och utvecklingsperspektiv har vi fortfarande en lång väg kvar innan tekniken är redo för det slitage som våra hundar kommer att utsätta enheterna för, säger A J Peper, vd för Command Sight Inc.