Innovation

Mikrovågor kan stoppa Nordkorea

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Foto: TT
USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Foto: TT

Mikrovågor. Det är ett av vapnen som kan sättas in i en väpnad konflikt med Nordkorea.

Publicerad

Om tre månader kan det vara för sent. Då har Nordkorea utvecklat kärnvapen som kan nå Vita Huset. Åtminstone om man ska tro uppgifterna i en artikel i The Guardian. I den uppges CIA ha informerat den amerikanske presidenten Donald Trump om den annalkande deadlinen.

Det allt mer ansträngda säkerhetsläget har åter aktualiserat utvecklingen av distansvapnet Champ. Enligt NBC ska vapnet ha varit föremål för diskussion under ett möte i Vita Huset i augusti. Champ står för counter-electronics high-powered advanced missile project och utvecklas av det amerikanska flygvapnets forskningsdivision.

Med hjälp av en högeffektiv mikrovågssändare monterad i en kryssningsrobot, ett jaktflygplan eller en obemannad farkost kan radiopulser förstöra fiendens elektroniska utrustning. Champ-vapnet skadar inte människor eller annan infrastruktur. Till skillnad från andra vapen slås elektroniken inte ut tillfälligt, utan förstörs för gott.

Läs mer:

Men idén till Champ kom för flera decennier sedan och utvecklingen har dragit ut på tiden. Enligt NBC har en utmaning varit att minska storleken och vikten på antennen. En annan har varit att rymma en kraftkälla stor nog att skicka iväg radiopulserna.

Det enda test som inte hemligstämplats av Pentagon var det i Utahs öken 2012. Då fungerade Champ enligt plan och slog ut elektroniken på det sätt utvecklarna föreställt sig. Enligt en rapport från det amerikanska flygvapnet som NBC tagit del av kan mikrovågsvapnet monterat på en ”kryssningsrobot nu flyga in i ett konfliktområde och slå ut fiendens elektroniska system”. Rapporten skrevs i december 2016.

Ett problem med tekniken är att antennerna måste komma tillräckligt nära målet för att kunna förstöra den elektroniska utrustningen. Men enligt NBC är den åtminstone nu såpass utvecklad att Champ snart kan tas i drift och skulle kunna komma att användas i ett eventuellt krig med Nordkorea. David Deptula, en pensionerad generallöjtnant, säger till nyhetskanalen att USA kan använda vapnet för att stoppa en nordkoreransk interkontinental ballistisk robot.