Övriga nyheter

Microsoft tillåter agenter spionera på Skype

Hotmail, webbchattar, videosamtal på Skype och molntjänster med mer än 250 miljoner användare. Microsoft har tillåtit amerikansk underättelsetjänst att spionera på sina användare, avslöjar nya dokument som tidningen the Guardian tagit del av.

Publicerad

Microsoft har nära samarbetat med amerikansk underrättelsetjänst och tillåtit att användarna avlyssnas. Microsoft har bland annat hjälpt organisationen NSA att lösa upp bolagets krypteringsnycklar. Det visar dokument som tidningen Guardian tagit del av.

Dokumenten som den brittiska tidningen redovisar har läckts av den tidigare agenten Edward Snowden. Dokumenten uppges visa hur Sillicon Valley och underrättelsetjänster har haft ett nära samarbete under de senaste tre åren.

Det som framkommer av rapporteringen är att Microsoft har hjälpt NSA med att bland annat spionera på webchattar och den nya Outlook.com-portalen, Hotmail inkluderat.

Microsoft uppges under året även ha samarbetat med FBI och gett NSA åtkomst till molntjänsten Skydrive, en tjänst som har mer än 250 miljoner användare världen över.

I juli förra året, nio månader efter att Microsoft förvärvade Skype, har NSA tredubblat sin förmåga att övervaka videosamtal på Skype.

Allt material som samlas in via NSA:s signalspaningssystem Prism uppges ha delats med både FBI och CIA.

Microsoft har svarat på kritiken.