Populärteknik

Microsoft: Ny generation Windows kommer ”väldigt snart”

Microsofts vd Satya Nadella var den som först visade upp Windows 10 inför lanseringen 2015. Foto: Elaine Thompson/AP/TT
Microsofts vd Satya Nadella var den som först visade upp Windows 10 inför lanseringen 2015. Foto: Elaine Thompson/AP/TT
Windows är Microsofts familj av operativsystem, som har funnits sedan 1985. Foto: Ted S. Warren/AP/TT
Windows är Microsofts familj av operativsystem, som har funnits sedan 1985. Foto: Ted S. Warren/AP/TT

Microsoft håller sin stora årliga utvecklarkonferens - men den största nyheten är den som inte presenteras. Inom kort kommer nämligen nästa generation Windows, enligt vd Satya Nadella.

Publicerad

Det är återigen säsong för techjättarnas årliga konferenser, där mängder av nyheter normalt sett presenteras. I förra veckan var det Google som på I/O 2021 visade upp nya ai-innovationer, och om mindre än två veckor startar Apples WWDC21. Just nu pågår Microsofts motsvarighet, vid namn Build 2021. Och den största snackisen har nog blivit vad Satya Nadella sade i sitt tal.

– Vi kommer snart dela med oss av en av de viktigaste uppdateringarna av Windows under det gångna årtiondet, för att skapa större ekonomiska möjligheter för utvecklare och kreatörer. Jag har själv testat det under de senaste månaderna och är väldigt exalterad över nästa generations Windows, sade Microsoft-vd:n.

Operativsystemet har funnits sedan 1985

Han utlovade utökade möjligheter för Windows-utvecklare, och avslutade med att fler nyheter kommer ”mycket snart”. Amerikansk branschpress lägger vikt vid att Nadella talar om nästa generations Windows, eftersom Microsoft normalt sett bara brukar prata om Windows 10. Det kan alltså vara ett rejält skifte på gång.

Windows är Microsofts familj av operativsystem, som har funnits sedan 1985. Den senaste varianten för PC, surfplattor och flera andra prylar är Windows 10, som lanserades i juli 2015. Den ersatte då Windows 8 som funnits sedan 2012, och som i sin tur ersatte Windows 7 från 2009. Sett enbart till tiden är det alltså kanske dags för en ny version av operativsystemet.

Nya funktioner för en mängd program

Så långt om nyheter som inte presenterades. Men vad visade Microsoft egentligen upp på Build 2021? Fokus var på utveckling inom Windows. En nyhet gällde Project Reunion, ett tillägg till programutvecklingsmiljön Microsoft Visual Studio. Från och med nu ska den som använder Reunion för att bygga appar få tillgång till flera nya funktioner och bättre prestanda, som bättre interaktion med WinUI.

Windows Terminal får en ny funktion som gör det möjligt att öppna terminalfönster med ett knapptryck, från var som helst i Windows. Programmet Windows Package Manager gör det möjligt att hantera alla paket på samma ställe. Dessutom får WSL (Windows Subsystem for Linux) flera nya funktioner, exempelvis ska Linux ai- och maskininlärningsscenarion kunna köras direkt i WSL. För den som vill läsa mer om alla nyheter för utvecklare har Microsoft skrivit ett långt blogginlägg.