Digitalisering

Microsoft köper Github för 65 miljarder kronor

Foto: 360b / Alamy & AP Photo/Elaine Thompson/TT
Foto: 360b / Alamy & AP Photo/Elaine Thompson/TT

På Github delar 28 miljoner programmerare med sig av sin kod. Nu köper Microsoft plattformen för ett mångmiljardbelopp.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Efter spekulationer under helgen gick Microsoft under måndagen ut med nyheten om att de köpt utvecklarplattformen Github för 7,5 miljarder dollar, vilket motsvarar omkring 65,5 miljarder svenska kronor.

Github är nätets största samlingsplats för programmerare som vill utbyta kod eller samarbeta i olika projekt. I mars hade plattformen 28 miljoner registrerade aktiva användare som jobbat med 85 miljoner olika projekt. Inte minst är plattformen en knutpunkt för utvecklare som jobbar med öppen källkod.

Affären visar hur långt Microsoft kommit i arbetet med att anamma öppen källkod. Bolaget var länge en stark motståndare till fenomenet. Bolagets förre vd Steve Ballmer förde länge ett krig mot öppen källkod i allmänhet och det öppna operativsystemet Linux i synnerhet - i ett bevingat citat från tidigt 2000-tal likställer han det sistnämnda med cancer.

Men under nuvarande vd Satya Nadella har tongångarna förändrats. Han har deklarerat sin kärlek till Linux och många av Microsofts medarbetare får betalt för att bidra till mjukvaruprojekt med öppen källkod. Bara på Github finns det tusentals projekt som Microsoft-anställda lägger arbetstid på.

Den här omställningen ska också vara anledningen till att Github gick med på affären. Bolagets ägare har imponerats över Satya Nadellas varma attityd mot öppen källkod, säger en anonym källa till Bloomberg.

Affären har ändå mött en viss skepsis bland Github-användare, som ororar sig över hur Microsoft ska förvalta plattformen. Konkurrenten Gitlab säger sig ha sett en tiodubbling av antalet nya konton sedan ryktena om Microsofts förvärv började spridas.

“Vi inser vilket ansvar vi tar på oss för communityt genom det här avtalet, och vi kommer att göra vårt bästa för att stärka varje utvecklare som bygger, innoverar och löser några av världens mest pressande utmaningar“, säger Microsofts vd Satya Nadella i en kommentar.

Microsoft uppger vidare att Github kommer att fortsätta drivas som en oberoende och öppen plattform.

Github

Gör: Github har en plattform där mjukvaruutvecklare kan lägga upp sina projekt för att dela med sig eller samarbeta kring den. Plattformen är populär bland personer som utvecklar mjukvara med öppen källkod.

Grundades: 2008.

Ort: San Francisco.