Digitalisering

Meta stäms för bluffannonser på Facebook

Facebook har stoppat ett Kinakopplat nätverk som sått tvivel kring utredningen av coronavirusets ursprung. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Facebook har stoppat ett Kinakopplat nätverk som sått tvivel kring utredningen av coronavirusets ursprung. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Kändisar och tidningar världen över har använts i falska annonser på Facebook. Nu stäms Facebook-ägarna Meta av Australiens motsvarighet till Konsumentverket. 

Publicerad

Under flera år har bedragare använt riktade annonser på Facebook för att lura till sig investeringar gällande exempelvis Bitcoin och andra kryptovalutor.

Svårt att stoppa fejkannonser

Inte sällan har kända personer synts i bluffannonserna, eller så länkar dessa till fejkade artiklar som ser ut att vara publicerad hos etablerade media som BBC, The Guardian eller CNN.

I Sverige har exempelvis DN utnyttjats – vilket föranlett flera grävande artiklar, där man bland annat har granskat Ads Inc Media, ett av bolagen bakom bluffannonserna

För kändisarna som synts i bluffannonserna är det svårt att stoppa dessa. Till exempel har TV4-profilerna Jenny Alversjö och Steffo Törnquist polisanmält annonser där de förekommer, men anmälningarna har lagts ner.  
– Det är oftast människor som inte har så mycket sparade pengar men de vill bli framgångsrika och ser oss som trovärdiga förebilder och det gör mig ännu mer bedrövad, säger Jenny Alversjö till DN.

"Utnyttjar Facebooks algorimter"

Därför ger sig ACCC, Australiens motsvarighet till Konsumentverket, nu efter Facebook-ägarna Meta. ACCC har lämnat in en stämning mot Facebook för riktade bluffannonser som man menar använts för att lura australier på stora summor pengar – uppemot motsvarande hundratals miljoner kronor.

Enligt ACCC har bluffannonsörerna kunnat använda sociala mediejättens annonsalgoritmer för att rikta sig till Facebookanvändare som bedöms vara lättlurade eller mer mottagliga för budskapen.

Meta vill inte kommentera

Meta anklagas också att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa bedragarna och deras annonser.

– Vi menar att Meta var medvetet om annonserna på Facebook, men inte har vidtagit tillräckliga åtgärder. Vi känner till ett fall där en person lurades på 480 000 dollar (motsvarande cirka 4,5 miljoner kronor, red anm.). Det är skamligt, säger Rod Sims på ACCC till nyhetsbyrån Reuters.  

”Vi kommer nu att gå igenom stämningsansökan från ACCC och planerar att svara på stämningen”, skriver en Metarepresentant till Reuters, men vägrar att svara på fler frågor innan målet går vidare till domstol.