Miljö

Matbutiker vill införa fossilfri plast

Foto: TT
Foto: TT

Målet är att all plast från matbutiken ska vara fossilfri eller återvinningsbar 2030.

Publicerad

Dagligvaruhandeln vill att all plast vi får med oss hem från matbutiken ska vara fossilfri eller återvinningsbar från år 2030. Ett högt satt mål - men inte omöjligt att nå, enligt branschen.

Plast runt gurkan, äpplen i plastpåse, matvaror hemburna i plastkasse.

I dag är så gott som all den enorma mängd plast vi får med oss hem från matbutiken tillverkad av olja, något som Svensk dagligvaruhandel nu vill ändra på, inom ramen för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

– Plast är ett väldigt bra material för det är lätt att frakta, formbart och förlänger hållbarheten på produkterna. Man brukar som exempel ta den där gurkan som håller betydligt längre med plast på än utan plast, och matsvinnet minskar. Det är inte helt lätt att se framför sig ett annat material. Men det gäller att göra plasten till ett bra material i stället, säger Karin Brynell som är vd för Svensk Dagligvaruhandel.

En utmaning för matbutikerna

Tillgången till fossilfri plast är fortfarande begränsad och den är betydligt dyrare än den fossilbaserade, vilket är en utmaning. Råvaran till dagens fossilfria plast är baserad på främst sockerrör, och importeras i huvudsak från Brasilien.

– Så det krävs även politiska initiativ så att vi kan få hjälp med forskning och annat. Det branschen kan bidra med är utveckling av nya produkter, vilka alternativa förpackningar och plaster som finns, att vi jobbar i projekt med leverantörer och forskare för att få fram fossilfria plaster. Helst vill man få fram en som är producerad i Sverige, säger Karin Brynell.

Fossilbaserade plasten ska vara återvinngsbar

När det gäller den fossilbaserade plasten är det viktigt att se till att den är återvinningsbar, anser hon.

Att dagligvaruhandeln har valt att sätta fokus på plasten i sitt hållbarhetsarbete beror på att den har blivit en viktig fråga för konsumenten. Målsättningen är att kunden inte ska drabbas av prishöjningar när man övergår till den miljövänligare plasten.