Innovation

Mars-rovern bär med sig delar av nya rymddräkten

Ombord på Perseverance finns fem delar av rymddräkten avsedd för Mars. Så ska Nasa få reda på hur strålningen bryter ner materialen.

Publicerad

Datumet för USA:s uppskjutning av Mars 2020-projektets Atlas V-raket har satts till den torsdagen den 30 juli. Perseverance ska släppas ner i Jezero-kratern och där inleda sin utforskning av den röda planeten, detta med en rad instrument samt assistans från den första Mars-helikoptern. Med ombord på rovern finns också en delar från en rymddräkt, rapporterar Nasa ().

Nästa generations rymddräkt

Det handlar om fem prover där ett är en del av hjälmens visir. Vid Johnson Space Center i Houston utvecklar Amy Ross nästa generation av Nasas rymddräkter, avsedda för månen såväl som en modell för Mars. De båda miljöerna ställer lite olika krav på utrustningen – exempelvis utsätts astronauter på månen för mer strålning.

Det man främst tittar på för Mars är samma ortho-material som länge har utgjort det yttre skiktet i Nasas dräkter.

Det består i själva verket av tre material i ett:

  • Nomex, ett flamsäkert material som används av brandkårer.
  • Gore-Tex, som är vattentätt men ändå kan andas.
  • Kevlar, som hindrar dräkten från att punkteras.

– Vi testar också ett prov av ren Vectran, som vi för närvarande använder för handflatorna i rymddräktens handskar. Det går inte att skära igenom vilket är användbart ombord på den internationella rymdstationen. Mikrometeoriter träffar ledstängerna utanpå stationen, vilket skapar gropar med vassa kanter som kan skära igenom handlar, säger Amy Ross.

Teflon minskar risken för revor

Ett av proverna utgörs av teflon med en dammavvisande beläggning. Stekpannematerialet har tidigare har använts för handskarnas rygg och krage. Samma egenskaper hos teflon som gör att omeletten obehindrat glider ur pannan, minskar också risken för att något kan få fäste och skapa en reva i rymddräkten. Till de andra proverna kommer delen av visiret som tillverkas i polykarbonat och bidrar till att minska den infraröda strålningen.

Strålningen på Mars kommer att bryta ner materialen och över tid försvaga dem. Men nu hoppas Ross och kollegorna få svar på huruvida de har tänkt rätt kring konstruktionen av prototypen Z-2, med de simuleringar som man har genomfört hemma på jorden.

Ombord på rovern kommer proverna att analyseras av instrumentet SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals). De ligger tillsammans med en Marsmeteorit, detta för att säkerställa att instrumentet är korrekt kalibrerat.