Startup

Manomotions vr-mus tog hem publikpriset

Manomotion har idag 14 anställda från tio olika länder. På tisdagskvällen vann de kampen om publikens gunst på galan för 33-listan. Foto: Marc Femenia
Manomotion har idag 14 anställda från tio olika länder. På tisdagskvällen vann de kampen om publikens gunst på galan för 33-listan. Foto: Marc Femenia

Alla bolagen på 33-listan var lika mycket vinnare. Utom Manomotion som var lite mer vinnare än de övriga eftersom de även blev framröstade som publikens favorit.

Publicerad

Manomotion har utvecklat en teknik för att med hjälp av mobilkameran skapa en 3d-modell av händerna i realtid. Det sker med hjälp av algoritmer som tog KTH-forskarna Shahrouz Yousefi och Haibo Li fem år av forskning att utveckla. De båda är tillsammans med entreprenören Daniel Carlman grundare av bolaget som startade 2015.

Programvaran utgör ett stort steg i utvecklingen av handkontroller för vr-program, enligt Daniel Carlman.

– Ungefär som att gå från en köttklump till en riktig hand. Den känner av minsta rörelse, säger han.

Genom SMS-röstning fick besökare på 33-listangalan och livestream-tittare under tisdagskvällen avgöra vilket bolag de tyckte var bäst. Manomotion tog hem vinsten med 106 röster.

– Det känns roligt. Förra året blev vi intervjuade men kom aldrig med på listan. Det känns därför kul med revansch, sa Daniel Carlman just efter att vinnaren korats.

Se alla vinnarna på 33-listan här!

Han berättade att det senaste året varit en bergochdalbana då bolaget gått från tre till 14 personer. Men också hur man mött fin respons på mässor som VRX i San Fransisco, CES i Las Vegas och MWC i Barcelona.

Är du förvånad över vinsten?

– Ja, här är många bra bolag som har varit med längre än oss, säger han.

Manomotion står just nu inför något av ett vägval där man antingen låter ett stort mobilbolag specialdesigna tekniken enligt egna önskemål eller tar fram ett software developer kit, SDK, som låter apputvecklare dra nytta av programvaran för att bygga in handspårningen i deras program. Ett alternativ kan också vara en kombination av båda alternativen.

– Detta är något som vi får utvärdera de närmsta månaderna, säger Daniel Carlman.

Hur ska ni fira vinsten?

– Det är synd att vår professor Haibo Li inte är här i kväll. Men vi får väl fira med en bra drink och något att äta, säger han.